Почетна » Страх од еколошке бомбе: Грађани блокирали сјеничку депонију

Страх од еколошке бомбе: Грађани блокирали сјеничку депонију

од admin
0 коментар

 

Камиони ЈКП “Врела” Сјеница, од јуче су напуњени смећем које немају где да истоваре. Председник општине каже да разуме грађане и да се у решавање проблема мора укључити ресорно министарство.

Мештани су разапели челичну сајлу и блокирали даљи довоз смећа, захтевају хитно затварање депоније јер она, како кажу, угрожава њхове животе и опстанак на њиховој земљи.

“Ако се депонија не затвори, ми се селимо одавде јер уз њу више није могуће живети. Не можемо да дишемо од смрада који се шири на све стране као и отпада који разноси ветар. На депонији се окупљају чопори паса луталица, јата гавранова, угрожена су нам имања али и водотокови. Чести су и пожари па пламен захвата и имања, поред својих ливада морамо да купујемо сено за стоку, не иде више овако, не може се издржати”, поручују окупљени мештани.

Депонија Сјеница. Фото: ЗоомУе

Револтирани мештани се жале на појаву одлагања угинулих животиња и кланичног отпада на овој локацији, поред могућности да се могу користити за исхрану белоглавог супа у Резервату природе “Увац”, и да се са надлежнима у резервату то може договорити. Сматрају да на пространом Пештеру има локација где се отпад може одвозити, јер су све депоније ионако несанитарне.

Најближе куће налазе се на само 200 метара од сметлишта на које се већ око 20 година свакодневно депонује око 15 тона смећа. Поред саме депоније је и магистрални пут, али и поток који се улива у Увац.

Депонија се налази у близини Резервата природе па туристи са свих страна света, који долазе на Меандре и диве се лепоти природе, пролазе поред ове депоније и ружне слике која квари утисак и на коју често реагују.

“Поред визуелног ефекта и одбијања туриста од тог подручја јер се налази поред пута, она је и опасност по здравље људи. Сматрам да је недопустиво да такве депоније постоје било где у земљи а камоли на прагу резервата у коме важе најстрожија правила у циљу очувања животне средине”, каже директорка Резервата “Увац” Миљка Дућић.

Мештани кажу да неће одустати од блокаде и да је обстава депоновања смећа на Говеђак њихов једини услов.

Камиони који су јуче довезли и покушали да депонују смеће и даље су пуни, прикупљање смећа у Сјеници је обустављено, каже за портал Нова.рс в.д.директора ЈКП “Врела” Нермин Љајић.

“Сматрам да је реакција грађана који су блокирали депонију неоснована, смеће се ту депоније годинама, а она се налази на земљишту ЈП Србијашуме. Та депонија јесте проблем, не само мештана већ и града. Ми очекујемо регионалну депонију заједно са Пријепољем, Новом Вароши и Прибојем, ми сада друго решење немамо. Већ два дана не прикупљамо смеће, окренули смо се другим активностима, перемо улице и обављамо друге текуће активности”, рекао нам је Љајић.

Да су побуњени грађани у проблему потврдио нам је и председник општине Сјеница Муним Мујагић. Он разуме грађане, али сматра да се проблем не може решити локално те да се у изналажење решења мора укључити у надлежно министарсво.

“Одлагање отпада и његов третман је, нажалост, национално питање. Дугорочно решавање проблема је захтевно, у финансијском и сваком другом смислу. Ова депонија је несанитарна и чини проблеме локалном становништву. Урадићемо оно што је у нашој моћи, приступићемо решењу санирања депоније, помоћи ћемо и дужни смо да смањимо негативне ефекте, али другу депонију као алтрнативно решење немамо. Ја се враћам са службеног пута и чим стигнем у Сјеницу разговараћу са незадовољним грађанима да заједнички видимо шта можемо да урадимо али је извесно да без подршке министарства не можемо много”, рекао нам је Мујагић.

Поред отпада који на депонију свакодневно стиже из Сјенице више од 20 година, од 2010. на њу се, одлуком локалне самоуправе, депонује и грађевински отпад.

Славица Панић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

ten − six =