Почетна » У Нишу захваљујући вантелесној оплодњи рођено 900 беба

У Нишу захваљујући вантелесној оплодњи рођено 900 беба

од admin
0 коментар

 Он је за агенцију Бета рекао да ће број беба рођених поступком вантелесне оплодње бити врло брзо увећан јер више парова очекује рођење детета.

„Од 1. септембра прошле године поступак вантелесног оплођења радимо потпуно регуларно, као да корона вирус није присутан. Пре тога смо два пута имали паузе, најпре од марта до половине јуна, а потом од почетка јула до почетка септембра, јер је била непознаница да ли вирус утиче на процес оплођења“, казао је Митић.

Према његовим речима, ВТО поступак одвија се уз мере заштите и тестирање парова који пролазе ту процедуру.

„До сада смо срећом само три пара морали да морали да привремено вратимо јер је тестирањем утврђено да су позитивни на корона вирус“, изјавио је Митић.

Казао је да кроз поступак ВТО годишње прође око 250 парова, али да је у периоду када су парови могли сами да финансирају тај поступак и када је град Ниш учествовао новцем из буџета, на клиници у Нишу било и 400 до 450 парова.

„Можемо да се похвалимо одличним резултатима од 37 одсто порођених жена по ембрио трансферу или 34 одсто жена по циклусу. Поређења ради, обично у свету једна трећина жена које се подвргну телесном оплођењу остане трудно, а једна четвртина роди“, навео је Митић.

Подсетио је да жене у Србији могу да уђу у поступак вантелесног оплођења који финансира држава до навршене 43. године, док нема ограничења у годинама за мушкарце.

„Упорност је врло битна уколико неко жели да добије дете. На срећу држава је омогућила неограничен број покушаја, а не само као раније три. Наравно све има своје границе“, објаснио је Митић.

Подсетио је такође да се у Србији поступак ВТО тренутно обавља на пет државних клиника и десетак приватних, а жене могу саме да се определе на којој ће клиници бити подвргнуте том захвату.

На Клиници за гинекологију и акушерство у Нишу годишње се роди око 3.200 беба, а нешто мање од четири посто њих је из програма вантелесног оплођења.

Бета/нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар