Почетна » Ученици чачанске Гимназије протестовали због ископавања литијума

Ученици чачанске Гимназије протестовали због ископавања литијума

од admin
0 коментар

 

Они су носили заставе Србије и транспаренте на којима је писало: „Екологија не онкологија“, „Рио Тинто марш са Дрине“, „Вода коју пијем не треба ми“, „Ми са Мораве немамо бежати нигде, ми друге земље до ове на Морави немамо, а ову коју имамо ваља нам бранити“.

Већина ученика је носила мајице и беџеве на којима је писало: „Марш са Дрине“.

Ученик чачанске Гимназије Јован Палибрк рекао је на протесту да није тачно да су они изманипулисани и истакао да имају право да се боре за чист ваздух, реке и земљу.

„Ми смо овде да би јавно изнели мишљење које није политички оријентисано. Ми нисмо добили ни пљексавице ни флашицу кока коле, као што је писало по друштвеним мрежама, нити су нас овде послале неке странке. Они таквим натписима покушавају да друге изманипулишу да нас не би подржали“, рекао је Палибрк окупљеним ученицима на тргу.

Он је тражио да Рио Тинто јавно објави информације за које кажу да су пословна тајна, јер те информације се тичу свих грађана.

„Рио тинто није једини проблем у држави већ су то и други еколошки проблеми, изградња малих хидроцентрала, загађења река. Пре само шест година Запдана Морава која протиче кроз Чачак је била богата рибом, сада рибе у тој реци нема“, рекао је Палибрк.

Он је казао да полиција у цивилу на потесту који су средњошколци одржали пре седам дана „није имала храбрости“ да их легитимише на тргу, где су протестовали, него су их сачекивали испед школа и ту их фотографисали, легитимаисали и фотографисали им личне карте.

„После њиховог легитимисања нисмо добили никаве прекршајне прјаве и ја се питам зашто су они узимали те податке од нас и коме иду ти подаци. Време је да се полиција позабави шверцом дроге и криминалом, а не ученицима који су одлучили да јавно изнесу мишљење о еколошким проблемима“, рекао је Палибрк.

Он је додао да их полицијско легитимисање није уплашило.

„Само се питамо зашто нас полиција сматра државним непријатељима, уместо да је овде са нама“, истакао је Палибрк.

Ученик Гимназије Душан Вукојчић казао је новинарима да је дошао на протест само због загађеног ваздуха, река и покушаја да се загади и земља.

Он је рекао да натпис „Марш са Дрине“ који је носио на мајици значи да би требало отерати сваког ко хоће да уништи природне лепоте државе у којој живи.

„Моја порука свима који воде државу је послушајте глас грађана“, додао је Вукојчић.

Професор филозофије у Гимназији и средњој Медицинској школи у Чачку Наташа Васиљевић, која је подржала протест ученика, рекла је новинарима да је срећна што су ученици „дигли свој глас и схватили важност развоја еколошке свести“.

Она је додала да је посебно значајно што су целу акцију и протест ученици организовали преко ђачких парламената.

„Увек сам за подршку својим ученицима, чак и онда када се са неким њховим ставовима не слажем“, рекла је Васиљевић.

Ученици су после протеста прошетали централним грдским улицама уз звуке пиштаљки и узвике „Рио Тинто, марш из Србије“.

Протест је завршен без инцидената, а на протесту није уочена униформисана полиција.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар