Почетна » Уз јавну осуду Синиши Малом следи и поништај дипломе

Уз јавну осуду Синиши Малом следи и поништај дипломе

од admin
0 коментар

 

Декан је поступио по пресуди Управног суда и изрекао Малом најстрожу меру за повреду Кодекса професионалне етике, на основу претходне одлуке Наставно – научног већа ФОН-а, које је утврдило да се министар неакадемски понашао приликом израде доктората.

Како ће даље тећи поступак након што је декан ФОН-а Синиши Малом изрекао јавну осуду отворено је питање.

Засад је једино извесно оно што је за Данас рекла ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић – на одлуку декана сви учесници у поступку имају право жалбе другостепеном органу Одбору за професионалну етику, који се, подсетимо, већ изјаснио да је докторска дисертација Малог плагијат, на основу чега му је Сенат поништио диплому.

Решење Одбора је потом оспорено, јер је Управни суд, по жалби министра финансија, утврдио пропуст у процедури, који је најновијом одлуком декана ФОН-а исправљен.

Више правника са Универзитета у Београду које смо контактирали није желело да коментарише даљи ток поступка, јер немају увид шта пише у претходно донетим одлукама.

Теоретски, постоји могућност да се на одлуку првостепеног органа, односно ФОН-а, жале и Синиша Мали и подносилац пријаве за плагијат (што би у овом случају била ректорка).

Међутим, такав сценарио није очекиван јер је подносилац успео у поступку пошто је декан ФОН-а изрекао најстрожу меру – јавну осуду.

У случају да жалбу поднесе министар, Одбор ће се поново изјаснити о оспореном докторату. Ако Одбор одбаци министрову жалбу, поступак се наставља пред Сенатом који се изјашњава о поништењу дипломе.

Наши саговорници указују да је немогуће да Синиша Мали прође са јавном осудом, а да добије диплому доктора наука, напомињући да ова мера са собом повлачи правне последице.

Подсећају да је управо у том делу измењен Правилник о поступку утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова, који предвиђа да се, лицу против којег је покренут поступак диплома не издаје, ако је коначном одлуком утврђено неакадемско понашање при изради докторске дисертације.

Упућени кажу да ће се Синиша Мали у наредном периоду жалити на све и свашта Управом суду што ће пролонгирати поступак, али напомињу да суд утврђује евентуалне процедуралне пропусте, а не испитује да ли је докторат плагиран, нити је за то надлежан.

Остаје дилема како ће се у целој причи поставити нова управа Универзитета у Београду, која ступа на дужност 1. октобра и наслеђује „случај Мали“.

То ће бити тест на коме ће показати да ли их је бирала власт, што тврди део академске заједнице, уверен да је баш на овом случају „пала“ одлазећа ректорка

В. Андрић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five × three =