Почетна » Због МХЕ угрожени планинска пастрмка и поточни рак

Због МХЕ угрожени планинска пастрмка и поточни рак

од admin
0 коментар

 

Посебно истичу планинску пастрмку и поточног рака који су на црвеној листи угрожених врста.

Од грађевинског инспектора Општинске управе у Босилеграду захтевају хитан надзор у оквиру њихових овлашћења, јер су „обиласком терена од стране активиста“ утврдили да градилиште у атару села Мусуљ није обезбеђено и прописно обележено, а захтевају да утврди и да ли су испуњени услови Завода за заштиту животне средине приликом издавања грађевинске дозволе, као и да ли је грађевинска дозвола и даље валидна.

„Радови који се изводе у заштићеном подручју природе, као и могућа намена објеката мини хидроелектране, угрожавају биљни и животињски свет, као и животну околину у овом подручју, те могу нанети ненадокнадиву штету, јер овај простор припада Еколошкој мрежи и подручје је од међународног значаја“ – наводи се у допису организације Еко Крајиште.

Како за портал Нова.рс каже Иван Николов из Културно-информативног центра Босилеград (КИЦ) који се придружио иницијативи, ради се о првом протесту на овој локацији, а не очекују велику гужву.

„Било је много негодовања до сада, јер има већ пет МХЕ, ово је шеста, а на територији општине се планира изградња чак 22, што би нас овде скроз дотукло, ионако смо, што би се рекло, ослабили“ – каже Николов.

Бранко Митов из организације Еко Крајиште објавио је да је пријава достављена и Сектору за инспекцијски надзор у Београду, као и Сектору за урбанистичке инспекције у Нишу.

„Протест против изградње минихидроелектраје и уништавања природне средине заказан је за среду од 16 часова, полазак је из Босилеграда у 15 часова, уз обавезно придржавање свих мера заштите од вируса ЦОВИД-19“ – рекао је Митов.

Сања Петров   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

4 × one =