Почетна » Оливери Зекић истекао мандат у Савету РЕМ-а

Оливери Зекић истекао мандат у Савету РЕМ-а

од admin
0 коментар

 

Седам месеци након што је његов састав под притиском коначно комплетиран, а у међувремену је и ненадано освежен, Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) враћа се у мод „крњег састава“ јер је Оливери Зекић истекао мандат.

Ново комплетирање састава мораће да сачека конституисање новог сазива Народне скупштине и формирање новог, за избор чланова Савета РЕМ-а надлежног, Одбора за културу и информисање. Крајњи рок за полагање заклетве нових посланика је 4. август.

До овакве ситуације, наравно, није морало да дође. Оливеру Зекић је за чланицу Савета РЕМ-а Скупштина Србије изабрала 24. јула 2015. године на петогодишњи мандат.

Изненадне оставке усред дијалога под покровитељством ЕУ

Према Закону о електронским медијима, шест месеци пре престанка мандата члана Савета „надлежна служба Народне скупштине објављује јавни позив за предлагање кандидата за члана Савета“.

Пре шест месеци, крајем јануара, надлежни скупштински одбор јесте се бавио Саветом РЕМ-а али у изнуђеној ситуацији – након што су два члана, Ђорђе Возаревић и Горан Пековић, изненада поднели оставке, па је требало изабрати нове чланове. Уместо њих изабрани су Вишња Аранђеловић и Слободан Цвејић.

Крајем прошле године, након страначког дијалога под покровитељством Европског парламента, Одбор за културу и информисање коначно је упутио позив за предлагање кандидата за три члана Савета РЕМ-а, на места која су била упражњена још од 2017. године.

Као један од закључака тог дијалога, сугерисано је да се у Савет РЕМ-а изаберу 3+1 члан, а на седници Одбора за културу и информисање, крајем новембра, било је прецизирано да се та формула односи на избор три нова члана, а да се „плус један“ односи на Оливеру Зекић, којој мандат истиче у јулу 2020.

Скупштина Србије је 27. децембра изабрала ипак само три нова члана – Јудиту Поповић, Зорана Симјановића и Александра Витковића. О „плус један“ се престало говорити, али се по том питању није ни радило.

Бивши председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић, уместо образложења за то што до сада није била покренута законска процедура у сусрет истеку мандата члана Савета РЕМ-а, прекинуо нам је телефонску везу.

Како Цензоловка незванично сазнаје, на седницама Савета РЕМ-а последњих месеци није се говорило о престанку мандата Оливере Зекић нити о избору новог члана/чланице тог тела.

Неће бити пат-позиције током гласања?

Према закону, Оливера Зекић може поново да буде кандидаткиња за чланицу Савета РЕМ-а. Она је 2015. иначе изабрана на предлог Одбора Скупштине Србије за културу и информисање.

Информацију о томе да ли имају сазнања због чега у јануару није покренута процедура за избор новог члана нисмо успели да добијемо ни у самом Регулаторном телу за електронске медије.

На сајту РЕМ-а, иначе, у секцији „општа интерна акта“ и даље стоје Статут и Пословник Републичке радио-дифузне агенције (РРА), како се РЕМ звао пре 2014. године.

Бивша чланица Савета РЕМ-а Гордана Суша потврдила је за Цензоловку да су након 2014. и промене назива регулаторног тела „сви интерни акти морали бити усклађени са новим законом“, али да се суштински ништа значајно није мењало ни у Статуту ни у Пословнику.

Уколико ствари заиста тако стоје, до даљег осмочлани Савет РЕМ-а не би требало да долази у пат-позицију приликом егал гласања. Наиме, у старом пословнику стоји да „у случају једнаког броја гласова, одлучујући је глас председника Савета, а у његовом одсуству глас заменика председника, у складу са законом“.

Савет РЕМ-а иначе одавно нема свог председника, а функцију заменика обавља Горан Петровић.

Денис Колунџија    Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар