Почетна » Држава Србија одузима држављанства онима који су пореклом из Црне Горе

Држава Србија одузима држављанства онима који су пореклом из Црне Горе

од admin
0 коментар

Србија брише из евиденције све грађане који су рођени на њеној територији а имају корене у Црној Гори. У горем су положају него мигранти јер им је онемогућено кретање, право на рад, егзистенцију и зравствену бригу.

Случај И.Б из Гроцке узбуркао је јавност, иако је рођен у Београду 1983 год. у тадашњој Југославији и целога живота живи на једној адреси уредно гласа, служио је војни рок и уписан је у војну евиденцију што наравно не би могао да је странац.

На уверењу о држављаству му је писало, држављанин Србије рођен на Звездари у Београду 1983 год. и уредно је вадио докумета а када је покушао да промени стару личну карту за нову пре неку годину матичар у Гроцкој му је рекао да он није више у евидецији грађана Србије и да је он грађанин Црне Горе.

Иако је И.Б донео потврду да никада није био грађанин Црне Горе мислећи да је то нека грешка није могао да оствари своја права. Покушао је у полицији да сазна чији је он грађанин и како је то могуће да си један дан грађанин Србије а сутра ниси позивајући се на закон о држављанству члан 6. параграф 2. да има право рођењем на држављанство рекли су му да то има само у америчким филмовима. Па тако иако је рођен у Београду има гора права од миграната јер му је одузето право на кретање, рад, егзистенцију и медицинску помоћ.

И.Б је контактирао заштитика грађана који није дао никакав правни савет и прогласио се неовлашћеним. Такође када је И.Б тражио од заштитика грађана да напише тужбу и на суду утврди чији је он грађанин пошто Србија тврди да он није њен грађанин, то такође тврди и Црна Гора а И.Б сматра да је грађанин Србије. Заштитик грађана је оценио да нема овлашћења да напише тужбу!

Па тако И.Б из Гроцке већ дуже време није грађанин ни једне земље на свету без било какве правне помоћ сем да поднесе захтев за примање у држављане Србије а тиме се ставља у положај са мигрантима из Сирије или Авганистана па чак и горе. Закон о држављанству на који се И.Б позива члан 6. параграф 2. гласи овако па ви сами процените верујемо да има доста оваквих случајева :

                                                                             Члан 6.
Држављанство Републике Србије стиче се:
1) пореклом;
2) рођењем на територији Републике Србије;
3) пријемом;
4) по међународним уговорима.
Пореклом и рођењем на територији Републике Србије држављанство Републике Србије стиче се на основу уписа чињенице држављанства у матичну књигу рођених.
Пријемом држављанство Републике Србије стиче се на основу правоснажног решења које министарство надлежно за унутрашње послове доноси након спроведеног поступка предвиђеног овим законом.

ЕЖИ

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар