Почетна » Државни Институт сарађује с Колувијом, директор не види проблем

Државни Институт сарађује с Колувијом, директор не види проблем

од Други Пишу
0 коментар

Државни Институт за општу и физичку хемију сарађује са Предрагом Колувијом, оптуженим да је на имању своје фирме „Јовањица“ организовао узгајање 1,6 тона марихуане, потврдио је за КРИК директор института Стеван Благојевић.

Благојевић је за КРИК рекао да је Колувија укључен у експериментално испитивање конопље и у томе не види проблем.

„Немам никаквих проблема са њим. Знамо да му се суди, нисмо ми ни адвокати, ни судије“, навео је он.

КРИК подсећа да се Колувија, коме се суди за узгајање 1,6 тона марихуане на имању „Јовањица“, пре два дана похвалио на друштвеној мрежи X да је укључен у научни пројекат чији је, како је наведено, он коаутор.

„Овај научни пројекат је заједнички подухват Института за физичку хемију у сарадњи са привредним друштвима ‘Јовањица Нова’ и ‘Супериор’“, написао је Колувија уз видео у којем, осим њега, говоре директор Института Стеван Благојевић и директор и сувласник „Супериора“ Небојша Ђиновић.

На питање КРИК-а како је дошло до тога да државни институт сарађује са особом којој се суди за узгајање дроге, Благојевић каже да они немају уговор са Колувијином фирмом „Јовањица Нова”, већ са фирмом „Супериор“. Наводи да је у питању експериментално испитивање сорти конопље које су у власништву „Супериора“ и да се све то ради на имању ове фирме.

Директор Института није јасно одговорио која је Колувијина улога у пројекту.

„Он се појављује као, ја не знам, ми га онако познајемо. Нама делује као ОК. То није његово, то је имање ‘Супериора‘. Сарађујемо, виђамо га. Он је слободан човек. Поздравимо се. Он није хемичар, немамо са њим много да дискутујемо“, каже Благојевић.

„Ми смо га (Колувију) упознали пре пар месеци. ‘Супериор‘ је наш партнер. Ми са њим (Колувијом) немамо никакав уговорни однос. То је научна идеја која се развија. Шта ће бити, не знам. Можда биљке поцркају за три месеца. Ко зна каква је сорта“, наводи он.

„Нисмо ми ни адвокати, ни судије“
О случају „Јовањица“, како каже, читао је у медијима, али „заиста не разуме ко је ту шта урадио“.

У сусретима са Колувијом на имању „Супериора“ не види ништа спорно.

„Немам никаквих проблема са њим. Знамо да му се суди, нисмо ми ни адвокати, ни судије. Шта ће бити, ми му желимо као сваком човеку све најбоље“, поручује он.

Благојевић као мотив да Институт учествује у пројекту у који је укључен и Колувија наводи – науку.

„Институт има и педагошку улогу. Ми морамо и да помогнемо у рашчишћавању појмова – то никакве везе нема са суђењем, није та сорта, није та конопља и узорци, ово је потпуна нова сорта и нови почетак“, каже Благојевић.

Истиче да ће Институт резултате испитивања дати „Супериору“.

„Ова сорта је уписана у регистар Републике Србије и сме да се гаји у Србији. Када биљке порасту, испитиваћемо садржај канабиноида који би требало да у складу са сортом индустријске конопље буде релативно низак. Нас наука увек занима. Много пре Колувије смо испитивали и конопљу. Да се рашчисти – једно је марихуана, ово је индустријска конопља и то хоћемо да се рашчисти. Бавимо се хемијом и то знамо да урадимо. То је једини разлог – наука“, каже Благојевић.

Разлика између индустријске конопље и марихуане је у садржају психоактивне супстанце ТХЦ – док је прва легална за гајење, друга има више ТХЦ-а него што је законом дозвољено.

Колувија иначе у својој одбрани на суду тврдио је да је производио искључиво индустријску конопљу за шта је имао дозволу, као и да је у биљкама због временских услова и стреса којем су биљке биле изложене скочио проценат ТХЦ-а – супстанце која марихуану чини дрогом.

У својој одбрани је тврдио и да му је полиција на имању „Јовањице“ подметнула тону марихуне због које му се суди.

„Супериор“ и раније сарађивао са Колувијом

Компанија „Супериор“ помиње се и у оптужници против Колувије. Ова фирма је за „Јовањицу“ гајила две сорте конопље, а тужилаштво тврди да је тај посао био параван како би се створио привид да „Јовањица” гаји индустријску конопљу, а не марихуану.

Foto N1

КРИК/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар