Почетна » Еколошке организације: Рио Тинто даје у закуп земљиште планирано за рудник

Еколошке организације: Рио Тинто даје у закуп земљиште планирано за рудник

од Други Пишу
0 коментар

Пољопривредном и шумском земљишту, које је због потреба отварања рудника литијума код Лознице и изградње објеката, Влада Србије прогласила грађевинским, враћен је првобитни статус, а парцеле које је купила компанија Рио Тинто дате су пољопривредницима у закуп, изјавила је председница Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ Марија Алимпић.

Она је рекла да је 1. априла ове године то Удружење упутило поднесак Секретаријату Бернске конвенције Савета Европе у Стразбуру, чији је потписник и Србија, и да је Влада Србије, односно катастар, већ 7. априла преименовао земљиште из грађевинског у пољопривредно и шумско.

Грађанима Јадра и Рађевине је, према њеним речима, то важно због висине пореза који се обрачунава на те две категорије земљишта.

Алимпић је рекла да су канцеларије Рио Тинта у селу Брезјак на планираној локацији рудника празне као и да су у канцеларији у Лозници навучене завесе.

Влада Србије је, после серије протеста еколошких удружења, у јануару ове године донела ;Уредбу о престанку важења Уредбе о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за отварање рудника литијума код Лознице, али статус земљишта остао је непромењен.

„Влада Србије и компанија Рио Тинто покушали су да делују као корпорација у заједничком интересу како би отворили рудник литијума, без обзира на штетне последице по животну среднину и мештане овог дела западне Србије“, рекла је Алимпић.

Истакла је да би „надлежна министарства требало да се обавесте да се у свету, као на пример у Шведској и САД, планира отварање фабрике натријум-јонских батерија и да би литијумске батерије које се користе за електрична возила за неколико година, док би се отворио рудник у Србији, постале прошлост“.

Алимпић је рекла да стручњаци тврде да су натријум-јонске батерије далеко ефикасније од литијумских, јефтиније, еколошки прихватљивије због могућности рециклаже, као и да нису токсичне као литијумске.

Компанија Рио Тинто, односно њена ћерка Рио Сава Еxплоратион је током априла радила рекултивацију геолошких бушотина на парцелама које је купила за потребе отварања рудника, а које је издала у закуп.

Та компанија, међутим има проблема са закупцима јер су је, како је саопштила, мештани обавестили да су поједини закупци на парцелама које су у њеном власништву, посадили „одређене неодобрене сорте“.

Рио Сава Еxплоратион је у саопштењу навела да ће проверити стања на тим парцелама, како би се утврдило да ли се земљиште користи у складу са потписаним уговором о закупу који обавезује закупца да употребљава земљиште у складу са релевантним законским одредбама.

Додаје се да Рио Сава Еxплоратион захваљује мештанима на ангажовању и позива све заинтересоване стране да и убудуће укажу на све потенцијалне ситуације које се заједно могу спречити.

Алимпић је рекла да је Секретаријат Бернске конвенције на жалбу тог удружења да би отварањем рудника био угрожен биодиверзитет тог заштићеног подручја недавно одговорио да је министарка заштите животне среднине Ирена Вујовић обавестила то тело да је Влада Србије донела Уредбу о престанку важења Уредбе о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за отварање рудника литијума, реализацијом пројекта „Јадар“.

Влада Србије је, како је наведено у одговору, донела је и Одлуку о престанку Одлуке о образовању Радне групе за имплементацију пројекта „Јадар“.

Додаје се да је у току и обустављање поступка о потреби процене утицаја на животну средину изградња далековода за потребе рудника, а да је Завод за заштиту природе, који је издао позитивно Мишљење о условима заштите природе због реализације тог пројекта, ставио тај акт ван снаге.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

19 + nine =