Почетна » Лекс специјалис о швајцарцима ступа на снагу, дужницима рок од 30 дана за одлуку

Лекс специјалис о швајцарцима ступа на снагу, дужницима рок од 30 дана за одлуку

од admin
0 коментар
Лекс специјалис о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима данас ступа на снагу, а дужницима је понуђен рок за одлуку о преласку на евро 30 дана од пријема пошиљке, пишу Вечерње новости.
 
Фото:Н1
 
Банке дужницима треба да доставе предлог конверзије кредита из франака у евро, уз отпис главнице од 38 одсто и нову каматну стопу, важећу на дан 31. марта ове године. Оног тренутка када добије препоручено писмо из банке, дужнику почиње да тече рок од 30 дана да на ту понуду одговори да ли је за конверзију или не.
 
Адвокат Јелена Павловић, чланица Управног одбора Удружења ЦХФ, која је учествовала у преговорима са банкама о начину решавања овог проблема, упозорава да и сами дужници треба да обрате пажњу и не пропусте предвиђене рокове. И то не зато што се са банком не могу и касније договорити, већ зато што би то могло да им донесе одређене трошкове, наводе Новости.
 
„Свако ко има кредит индексиран у швајцарским францима треба да се интересује да не пропусти рок предвиђен лекс специјалисом, имајући у виду да је закон предвидео пореске олакшице, као и да дужници не сносе трошкове конверзије“, објаснила је Павловић.
 
Она је указала да је тим прописом предвиђено да се не плаћају ни трошкови нотара, ни катастра. Уз то, сваки отпис било коликог дела дуга сматра се, према пореским прописима – оствареним приходом градјана. То значи да би на отписани део главнице задужени у „швајцарцима“ требало да плате и порез. Међутим, лекс специјалисом је предвиђено да овакав отпис неће бити третиран као приход и да на њега неће бити обрачунаван порез.
 
Банке су дужне да нови обрачун клијентима пошаљу препорученом поштом, на адресу наведену у уговору кредита. Лекс специјалисом је предвиђено да сви дужници који тренутно нису у Србији или немају могућност да приме пошту, могу да се обрате банкама путем дописа или мејла и затраже да им се понуда достави електронским путем.
 
„С обзиром на то да се закон односи само на дужнике у отплати кредита везаних за франак, грађани који су већ конвертовали свој дуг у евро по неком од ранијих модела (знатно неповољнијих), нису обухваћени овим прописом. Међутим, и они могу да покушају да се договоре са банкама“, пишу Новости.
 
„Оне банке које разумеју да је добро да изађу у сусрет дужницима који су већ конвертовали своје кредите то ће учинити, а оне које не разумеју мораће на крају све то да плате преко суда. То је ствар њихове процене која је до сада, сматрам, била веома лоша“, навела је Јелена Павловић.
 
ИЗВОР:rs.n1info/Бета/Вечерње новости
 

Можда ти се свиди

Оставите коментар