Почетна » ПРЕТЕКЛИ НАС БОСАНЦИ, ИЗА НАС МАКЕДОНЦИ И АЛБАНЦИ Упоредили смо колико месечно зарађују комшије, а једна ствар БОДЕ ОЧИ

ПРЕТЕКЛИ НАС БОСАНЦИ, ИЗА НАС МАКЕДОНЦИ И АЛБАНЦИ Упоредили смо колико месечно зарађују комшије, а једна ствар БОДЕ ОЧИ

од admin
0 коментар
Просечна зарада у Србији више није већа од просечне зараде у Босни и Херцеговини. Према најновијим званичним подацима из фебруара ове године, просечна зарада у нашој земљи мања је за 2.639 динара од просечне нето зараде у БиХ. Ипак, по висини просечне плате Србија је убедљиво и даље испред појединих суседа, али и удаљенијих економија. С обзиром на добре резултате, у Влади најављују нове повишице пензија и зарада у јавном сектору што би требало додатно да покрене и плате код приватника.
 
 
 
 
Просечна нето зарада у нашој земљи у фебруару ове године износила је 52.426 динара, а у БиХ 913 конвертибилних марака или 55.065 динара. У еврима, то је 466 евра у БиХ, односно 444,1 евро у Србији, показују званични подаци статистичких завода.
 
Просечна фебруарска плата у Србији пала је, додуше, у односу на јануарску, због тога што у другом месецу ове године није било бонуса карактеристичних за први месец, као и због тога што је у фебруару било мање радних сати. Тако је јануарска просечна зарада у нашој земљи износила 54.521 динар, али и поред тога она је била мања од просечне зараде у Босни и Херцеговини за исти период.
 
Традиционално, просечна плата у Србији мања је и од просечне зараде у Хрватској и Словенији, али не и од просечне зараде у Македонији и Албанији. Нижу просечну зараду од Србије имају и Молдавци који месечно зарађују 212 евра, затим Украјинци (240 евра) Белоруси (337 евра)…
 
Просечна плата у фебруару у Хрватској била је 6.369 куна, односно 857 евра. То је нешто више од 101 хиљаду динара, па је тако просечна нето плата у тој земљи била за око 48.570 динара већа него у Србији. Словенија је позната по знатно већој просечној плати од оне у Србији, а у фебруару ове године била је за око 78.270 динара већа него просечна српска плата. У тој земљи је у фебруару просечна нето плата износила 1.108 евра, што је око 130.700 динара.
 
 
ФОТО: ИЛУСТРАЦИЈА / ПРОМО
 
Говорећи о зарадама у Србији и региону председник Александар Вучић рекао је средином прошле године да Србија разлику према другим земљама у региону смањује не само пропорционално већ и у апсолутним бројкама. Тада је и било тако.
 
„Бугарску смо претекли, БиХ, такође, а Албанија и Македонија су иза нас. Гледаћемо да стигнемо и друге, а следећи на реду су Румунија и Мађарска, рекао је Вучић.
 
Стратегија Владе Србија, коју иначе примењује већ неко време, јесте интензивно повећање плата и пензија. Ове године повећање у јавном сектору је ишло и преко 10 одсто, запослени у свим јавним предузећима су добили повишице од по пет одсто. Пензије су такође увећане за око 11 одсто у просеку.
 
С обзиром на добре резултате, у Влади најављују нове повишице и за пензионере и запослене. То би, како оцењују, требало да повећа потрошњу, а потом и прлате у приватном сектору.
 
Немцима 2.270 евра месечно
 
Занимљиво је приметити да су највеће плате заправо у земљама које се не налазе у Европској унији.
 
Швајцарци су апсолутни победници и имају плату 4.370 евра, на другом месту су Исланђани са 3.568 евра, а на трећем Норвежани са 3.309 евра.
 
Последња истраживања кажу да се међу земљама у оквиру Европске уније највећа примања имају Данци са 3.309 евра, затим Луксембург са 3.159 евра, а потом и Швеђани са 2.570 евра.
 
Немачка којој смо наклоњени и у којој живи око 450.000 Срба имају просечна примања око 2.270 евра.
 
ИЗВОР:www.blic

Можда ти се свиди

Оставите коментар