Почетна » Арапима њиве, а паорима шипак

Арапима њиве, а паорима шипак

од admin
0 коментар

Хектари и хектари њива које обрађује компанија из Емирата до пре пар дана нису били спремни за сетву

Оно што у Карађорђеву, некедашњем селу за пример у целој бившој Југославији, нису успели да упропасте српски тајкуни, пошло је за руком Арапима. Или, боље рећи Влади Србије, која је дала овдашње земљиште у закуп фирми из Уједињених Арапских Емирата на 30 година. Једнако је и у Обровцу и другим оближњим местима. Откако су њиве узели Арапи, у овим селима ескалирали су економски и социјални проблеми јер су пољопривредници напросто остали без могућности да закупе државне парцеле и обрађују их, а многи су, као што је познато, остали без посла у Војној установи “Моровић”, којој је пре пет – шест година припојено “Карађорђево”.

Подсетимо, Влада Републике Србије је пре две године одлучила да оснује заједничко привредно друштво са компанијом Ал Раwафед из Абу Дабија, званичним представником Владе Уједињених Арапских Емирата. Тада је, како је било речено, сачињен посебан уговор са Министарством одбране о изнајмљивању 3.350 хектара земљишта ВУ Моровић, погон Карађорђево на 30 година, при чему Министарство има право на 20 одсто нето профита, а не сноси никакве трошкове у случају губитака. Обећана су и нова запослења, улагања вредна 140 милиона евра за четири године а поручено је и да земље има довољно и за мештане који су је закупљивали и обрађивали.

Пре пар дана наши новинари обишли су њиве у Карађорђеву и Обровцу и уверили се да је ситуација сасвим супротна. Сетва се диљем Војводине ближи крају, а Арапи су тек на почетку. Огромне табле земље су тек пооране, на некима је још увек коров, о квалитетно урађеном послу нема ни говора. Уз такав фушерај, наравно, не могу се очекивати ни приноси али то је пак ствар оних који газдују тим њивама. С друге стране, проблем мештана који добро знају свој посао и који су на овој доброј бачкој земљи остваривали изузетне приносе је у томе што до њива више не могу ни доћи.

-Земљишни фонд је смањен и стално се од нас узима. Није нам јасно по ком основу је арапској фирми дато право да обрађује и 250 хектара земљишта које је наслоњено на њиве које припадају ВУ „Моровић“, а које је давано у аренду овдашњим пољопривредницима. Хоће ли тако они редом узимати и друге њиве, хоћемо ли остати без иједног педља земље – питају се незадовољни ратари у Обровцу с којима смо разговарали.

Ови млади пољопривредници, али и други у Крађаорђеву и Обровцу, покуповали су машине, потребну механизацију, наравно на кредит. Сада остају без могућности да зајам враћају јер им је све мање површина доступно.

-У катастарској општини Обровац остали смо без иједног хектара државног пољопривредног земљишта. У нашој катастарској општини то је 1.800 хектара, око 300 хектара ишло је некада у лицитацију а ВУ Моровић, некадашње „Карађорђево“ у Обровцу је имало око 1.500 хектара. Ништа од тога сада мештанима није доступно. Немају више право да лицитирају земљу која је годинама хранила њихове породице – веле они.

Смета им, како кажу, и то што се локална самоуправа или Влада није изборила за то да им остане бар 1.000 хектара земље.

Све што се дешава унутар капија које сада припадају фирми из Емирата одвија се под велом тајне. Па чак се не зна ни колико је земље тачно дато под закуп, колико је људи запослено и колико је земље укупно посејано.

(Агросмарт)

Можда ти се свиди

Оставите коментар