Почетна » КОНАЧНО Бензин јефтинији за 4,4, а дизел за два динара по литру, и то није једина ДОБРА ВЕСТ

КОНАЧНО Бензин јефтинији за 4,4, а дизел за два динара по литру, и то није једина ДОБРА ВЕСТ

од admin
0 коментар

Коначно добра вест и за српске возаче. Због константног пада цене нафте на светским берзама, гориво на пумпама у Србији је појефтинило, а по свему судећи цене ће се и даље кретати на доле.

Према резултатима редовне недељне анализе Удружења нафтних компанија Србије, просечна малопродајна цена литре бензина је мања за 4,4 динара него пре месец дана, а дизела за два динара.

– Цене горива и даље падају и у Србији и у земљама у региону, а судећи по кретањима на светском тржишту тај тренд ће се задржати и наредних дана – каже за „Блиц бизнис“ генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић.

Дизел и даље међу скупљим у региону

Тако је на крају ове недеље просечна цена бензина БМБ 95 у малопродаји износила 154 динара по литру (1,294 евра), док је евродизел коштао 168,7 динара по литру (1,418 евра).

Cene goriva u regionu

– То је у првом реду последица пада берзанских котација бензина и дизела на основу којих се формирају велепродајне цене горива, а којом брзином се ове промене преносе на малопродајне цене, пре свега зависи од залиха раније купљене робе у танковима бензинских станица. Управо зато ових дана бележимо и нешто већи рапон цена бензина и дизела на различитим продајним местима, од два и два и по динара – наглашава Мићовић.

Према његовим речима, ово је била друга недеља за редом да цена нафте „брент“ пада по четири долара за барел.

– Од 3. октобра до 22. новембра цена нафте је пала чак за 27,5 одсто. Овако нагли пад цене сирове нафте указује да је понуда на глобалном тржишту далеко већа од тражње, односно да очекивани ефекат санкција према Ирану, који су најављивали многи светски аналитичари, не само да се није остварио, већ има супротан предзнак – објашњава Мићовић.

Тржиште затечено одлуком САД

Како додаје, тржиште је у извесној мери било затечено одлуком САД да од примене санкција изузме земља које су велики купци иранске нафте, као што су на пример Кина, Индија, Грчка и Италија.

Kretanje cene nafte brent

– Тако да је пад на страни понуде сирове нафте био знатно мањи од очекиваног. С друге стране, многе земље произвођачи нафте, а у првом реду Саудијска Арабија, подигле су производњу, у сусрет пуне примене санкција и тако је створен вишак понуде који приморава продавце нафте да је из дана у дан продају по нижој цени – каже Мићовић.

Цена нафте се стропоштала за један дан

Занимљиво је да се у петак, последњег дана трговања на берзама пре викенда, цена „брента“ практично скљокала на 58,77 долара по барелу, што смањење у једном дану готово изједначава са падом цене ове врсте нафте за читаву недељу (са 62,6 на 58,77 долара по барелу). На крају трговања, цена нафте „брент“ се у петак зауставила на нивоу од 59,19 долара по барелу.

Како су пренели страни медији, до пада цена нафте на америчком тржишту за готово осам одсто дошло је због тога што се улагачи плаше да ће успоравање раста глобалне привреде изазвати слабљење потражње за енергентима и да ће понуда поновно бити већа од потражње.

С.Гаврић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар