Почетна » АГОНИЈА ЗАДУЖЕНИХ Петоро људи се УБИЛО због кредита

АГОНИЈА ЗАДУЖЕНИХ Петоро људи се УБИЛО због кредита

од admin
0 коментар

Двојица мушкараца из унутрашњости Србије извршила су самоубиство јер им је рата за стамбени кредит у швајцарцима дуплирана за мање од годину дана.

Како „Блиц“ сазнаје, први несрећни мушкарац, отац двоје деце, задужио се у швајцарцима пре шест година да би купио старију кућу надомак Крушевца. Кредит је редовно отплаћивао све док му рата због скока швајцарца није увећана за око 300 евра, колико је месечно и зарађивао.

Неколико месеци није плаћао рату, каснио је, што је банкарима био сигнал да свакодневно почну да га зову и прете како ће остати на улици.

– Притисак је био све већи. Човек једноставно није могао да се избори са чињеницом да нема одакле да плати кредит и да би са децом могао да остане на улици и дигао је руку на себе. О свему томе његова супруга чак је причала на првом састанку радне групе за швајцарце у Влади на коме је учествовао и премијер Александар Вучић – каже извор „Блица“.

Други мушкарац, отац малолетног детета, поред притиска из банке, суочио се и са смањењем плате, а потом и са отказом. Убио се и упао у реку, а породица га је нашла тек након 20 дана.

– Упозоравали смо више пута да ће се то догађати. Много је дужника који не знају како да се изборе са увећаним ратама. Многи готово свакодневно трпе притиске банака да плаћају своје зајмове, а потом се суочавају са учесталим претњама да ће остати без станова. Све чешће је могуће приметити неуравнотеженост.
Данас причају једно, сутра друго. Један дужник недавно ми је рекао да му преостаје само да се убије – каже председник Удружења „Ефектива“ Дејан Гавриловић.

Стамбене кредите у швајцарцима узело је око 22.000 грађана. Њих 3.080 прихватило је неко од четири решења централне банке, а остали траже конверзију у евро. Министар финансија Душан Вујовић препоручио је банкама „да сходно својим могућностима преиспитају кредите за оне који су у тешкој ситуацији“. Поједине банке спремне су на репрограм дуга за самохране мајке, незапослене и инвалиде.

Сузана Лакић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар