Почетна » БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ Данас леже новац од „Телекома“, ако још мало причекате са продајом имаћете скоро 10.000 ДИНАРА

БЕСПЛАТНЕ АКЦИЈЕ Данас леже новац од „Телекома“, ако још мало причекате са продајом имаћете скоро 10.000 ДИНАРА

од admin
0 коментар

Грађани ће на име дивиденди од „Телекома Србија“ од данас имати на рачуну више 267,53 динара, толико би требало да буде уплаћено за укупно 31 акцију. Идућег месеца, очекује се и уплата дивиденди од НИС-а – 181 динар. Уколико нисте продали акције ни подизали дивиденде тренутно на рачуну имате 9.702 динара односно у августу имаћете 9.883 динара.

Грађани Србије на име дивиденди од НИС-а требало би у августу да добију укупно 181 динар, док по овом основу од „Телекома“ су добили 267 динара. Акционарима националног телекомуникационог оператера ће из добити од 14,5 милијарди динара на име дивиденде, бити расподељено 8,1 милијарда динара. Бруто износ по акцији је 10,15 динара у односу на прошлогодишњих 13,77 динара по акцији.

Одбор директора Нафтне индустрије Србије предложио је да се акционарима на име дивиденде исплати четвртина прошлогодишње добити. Према очекивањима, управа НИС-а је предложила да се акционарима из добити за 2017. од 27,8 милијарди динара одобри дивиденда од 6,9 милијарди динара, односно 42,61 динар по акцији у бруто износу. То значи да би акционари, односно грађани по овом основу у августу могли да добију 36,21 динар за акцију, када се одбије порез од 15 одсто. НИС увек исплаћује четвртину добити као дивиденду, па инвеститори праћењем пословања компаније могу релативно лако калкулисати будуће износе дивиденди.

У септембру грађани Србије од концесије Аеродрома „Никола Тесла“ могу да рачунају да ће добити 14,6 евра бруто по акцији, односно 12,4 евра нето (1.464 динара), по одбитку пореза. У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди тада можете да очекујете укупно 11.347 динара.

Очекивања су да ће се то десити у септембру, када би требало да се догоди финансијско затварање трансакције и пренос сертификата аеродромског оператера, односно почетак рада „Ванси Ерпортс Србија“, а тада ће бити и уплата једнократне концесионе накнаде од 501 милион евра. Међутим требало би узети у обзир и пореска давања која плаћа компанија, стога је нето износ који ће припасти акционарима нешто мањи.

– Акционари за сада имају врло квалитетне акције, ту мислим на НИС, „Телеком“, Аеродром „Никола Тесла“ и то су компаније које имају политику исплаћивања дивиденде што представља приход на капитал који посудују грађани. Нажалост они имају мали број акција које су добили тако да номинално ти прходи нису велики. Грађани који имају вишак новца и желе даље да инвестирају могу капитал у својим акцијама да увећају, па да у будућности могу да очекују веће приносе по основу дивиденди – каже Бранислав Јоргић, директор брокерске куће „Јоргић брокер“.

 

Наш саговорник каже да су честе неодумице да ли продати или чувати бесплатне акције и истиче да они грађани који имају могућност, бесплатне акције не продају, већ би било добро да их сачувају како би у будућности имали редовне годишње приходе из дивиденди, с обзиром да је реч о компанијама које су квалитетне.

Колико још имате од бесплатних акција (ако нисте продали акције и подизали дивиденде)

Дивиденде укупно – 2.646 динара плус од „Телекома“ 267 динара и 181 динара од НИС (август)

Акционарски фонд 1.700 динара

НИС (5 акција, вредност на данашњи дан) 3.400 динара

Аеродром „Никола Тесла“ 1.689 динара (једна акција) плус 1.464 динара од концесије (септембар)*

Укупно 9.883 динара *11.347 динара у септембру

Данијела Нишавић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар