Почетна » БИРН: Највише државног новца потрошено на цивилно друштво, 6,2 милијарде

БИРН: Највише државног новца потрошено на цивилно друштво, 6,2 милијарде

од admin
0 коментар

 

Представница БИРН-а Тања Максић изнела је податке те мреже да је од 2019. године до септембра 2021. године потрошено 14 милијарди динара на 33.396 пројеката, које је спровело 11.070 медија.

Према подацима БИРН-а, 4.032 пројекта нису имали назив, док је за око 285 пројеката наведено да је реч о редовним годишњим активностима.

Подаци онлајн базе јавних конкурса, које је БИРН спровео у партнерству са Градјанским иницијативама и тимом истраживача из 17 локалних НВО, показују да је укупан број регистрованих организација цивилног друштва пет пута већи од броја организација које добијају новац на конкурсима.

Како наводе, од 11.070 добитника око 30 одсто њих се понавља из године у годину.

Максић је казала да су 44 медија прешла лимит за државну помоћ, као и да финансиње таблоида није прекинуто услед кршења новинарског кодекса али да је њихово финансирање смањено.

На конференцији за новинаре у Београду, речено је да су у узорку обухваћена сва ти нивоа власти, а налазе се подаци о 1.657 конкурса – од којих су 20 поништени а 1.637 реализовани.

Истакнуто је да су најкрупнија два проблема у примени финансирање редовног рада организација и медија кроз конкурсе за тематске пројекте, као и финансирање рада организација и медија блиских власти који имају олакшан приступ државним фондовима.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар