Почетна » Од октобра скупља кафа – паковање од 200 грама коштаће и до 300 динара

Од октобра скупља кафа – паковање од 200 грама коштаће и до 300 динара

од admin
0 коментар

 Сваки становник Србије годишње попије четири и по килограма кафе, те је наша земља у европском врху љубитеља овог напитка. Тренутно пијемо кафу која је на залихама. Са новом набавком очекује се да у продавнице стигну и нове цене, јер је овогодишњи род у Бразилу десеткован због мраза. Цена на берзи скочила је за 100 одсто.

Александар Богуновић из Сектора пољопривреде Привредне коморе Србије за РТС каже да годишње увеземо око 30.000 тона кафе и то углавном из Бразила, који је највећи произвођач кафе арабика на свету и снабдева чак трећину светског тржишта.

Поред арабике, ту је и робуста коју набављамо из Вијетнама, а увозимо и из Уганде, Костарике, Колумбије, Јамајке, Индонезије.

„Ове године смо имали ситуацију која се десила давне 1978. године, наши старији суграђани вероватно и памте јер је била велика несташица кафе, тад је била другачија логистичка ситуација него данас. Данас је има, Бразил је ове године имао, 20. јула једну специфичну ситуацију, а то је да је температура пала испод нуле и то је условило велики губитак приноса. Поред тога, ова година је била јако специфична и доста сушна, тако да је род доста смањен. Оно што је добро је да је претходна година била јако добра, тако да су биле неке залихе од претходне године, што је у неку руку ублажило пад рода ове године“, рекао је Богуновић за РТС.

Каже да се ситуација из Бразила доста одразила на цену на берзи, те да је кафа поскупела за више од 100 одсто. Поскупљење арабике довело је до тога да због, веће потражње, скочи цена и арабусте која је ове године, како каже, фантастично родила.

Транспорт поскупео са 1.000 на 10.000 долара

Богуновић објашњава да на увећање цене кафе утиче и поскуљење транспорта, те да је и транспорт са неких 1.000 отишао на 10.000 долара.

Истиче да се у последње четири године цена кафе у продавницама није мењала.

„Акциза на кафу је расла 8,4 одсто, али су произвођачи примили на себе тај удар и нису уопште мењали цене. И до скоро није ни било повећања цена на тржишту. Тек су почеле скоро да се дешавају, с обзиром да су нове набавке доста више… Неки су већ кренули са дизањем цена, али оно што је добро је да неће сви одједном да дижу цену максимално, сви ће гледати да то максимално амортизују. Врло је очекивано да ће цена ићи за 10 одсто горе за овај први период, вероватно се после неће дирати до краје године, али је сасвим сигурно очекивати да ће наредне године та цена ићи бар за још једно пет посто горе“, рекао је Богуновић.

Навео је да нове цене треба очекивати од октобра, те да би 200 грама кафе у продавницама могло да кошта од 270 до 300 динара, за разлику од тренутне цене која се креће од 220 до 240 динара.

Како каже, на цену кафе утиче и пандемија, али у последњих годину и по дана није порасла потрошња, јер нису радили угоститељски објекти у којима се попије највише кафе – нарочито филтер и еспресо.

Нови правилник о квалитету кафе

Напоменуо је да постоји могућност да ће неки сада, због јаче цене, покушати да на уштрб квалитета, кроз различите мешавине појачају садржај неких других сурогата кафе, али да ће, због новог правилника о квалитету, то бити истакнуто на декларацији.

„Потрошач може да види на самој кесици шта је садржај те кафе, у ком проценту се налази одређени додатак, и да сам може да донесе одлуку ког квалитета кафу ће пити и наравно у складу са тим да је плати“, рекао је Богуновић.

Према његовим речима, Србија је у самом врху по испијању кафе, а више од нас пију је Норвежани – чак 10 килограма годишње по човеку.

РТС/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар