Почетна » Скупљи хлеб, нова цена бурека на југу Србије

Скупљи хлеб, нова цена бурека на југу Србије

од admin
0 коментар

 Хлебом снабдевају 60 одсто тржишта у Зрењанину, предузеће које производи и брашно повећало је цене за 15 одсто у односу на ранији период.

„Основни разлози за поскупљење хлеба су зато што је дошло до промена на тржишту пшенице, самим тим је брашно поскупело као наша основна сировина и у складу са тим ми смо повећали цене“, каже Срђан Брцански, директор маркетинга и развоја у компанији „Дон Дон“ у Зрењанину.

У неким већим млиновима, брашно продају по 20 и више динара за килограм, а у векни белог хлеба тежине 500 грама, пекари тврде да има 400 грама брашна, 150 грама воде, а остало су квасац, со и адитиви.

„Хлеб је поскупео за пет динара зато што је поскупело брашно, такође и пециво. Пециво је поскупело за десет динара, због поскупљења брашна и осталих материјала, сировина“, каже Марко Стојковић, шеф производње у пекари у Врању и додаје да ће се зауставити на том новоу.

У просеку петнаест до двадесет одсто поскупели су производи од брашна. Векну хлеба уместо досадашњих 40, Врањанци и Бујановчани плаћају 45 до 60 динара.

У Унији пекара у Нишу сматрају да је ово поскупљење оправдано.

„Ово је борба за опстанак индустријских пакара које производе најјефтинији хлеб. Ми се трудимо и учинићемо све да они опстану, јер нећемо имати јефтинији хлеб. У случају да струја поскупи као што је најављено, плашим се да цена хлеба може бити чак и до седамдесет“, каже Братислав Вукадиновић из Уније пекара у Нишу.

Линеарно за пет до двадесет динара поскупела су и пецива, бурек сада кошта 140, што је за 20 динара скупље него до пре неколико дана.

РТС/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар