Почетна » Будуће мајке у Србији дискриминишу и приватни и државни послодавци Хоћеш да рађаш децу? Е, НЕМА ПОСЛА за тебе!

Будуће мајке у Србији дискриминишу и приватни и државни послодавци Хоћеш да рађаш децу? Е, НЕМА ПОСЛА за тебе!

од admin
0 коментар

Не дају ми посао јер хоћу да рађам децу, прича за „Блиц“ А. Миленковић (27)

– На конкурсу једне велике компаније ушла сам у најужи круг, али када сам рекла да планирам брак, за послодавца сам постала само кандидат за трудничко боловање. На тесту опште културе освојила сам максималан број бодова, прошла сам још два нивоа испитивања и ушла међу пет најбољих. Тада ме је послодавац питао да ли сам удата, имам ли децу, када намеравам да рађам и имам ли озбиљну везу. После мог одговора да ускоро планирам удају, захвалио се и више ме није позвао – прича за „Блиц“ Миленковићева, која има диплому Филолошког факултета у Београду.
Данас се у Србији чак 14 одсто жена које могу да рађају налази на бироу рада. Преко Националне службе за запошљавање (НСЗ) посао тражи 103.000 девојака између 25 и 34 године. Нешто више од 52.000 девојака на бироу има између 25 и 29 година, а 51.000 жена има између 30 и 34 године.

– Неки власници фирми неће да запосле млађе и удате жене јер касније неће да их трпе док су на боловању, радије запошљавају жене које више неће рађати. Оваква пракса постоји код приватника, али и у неким државним и општинским установама у свим градовима у Србији – каже за „Блиц“ Драгана Соћанин, председник Удружења „Родитељ“.

Закон послодавцима забрањује да женске особе на конкурсу пита да ли планирају породицу, јесу ли рађале и када то желе. У супротном, међутим, случај је тешко доказати и само ако се такоав однос према кандиаткињи пријави, ту жену држава може заштитити.

Кршења права на рад у Србији приметио је чак и амбасадор САД Мајкл Кирби. Он је, наиме, рекао да у Србији постоји проблем за жене од 27 или 28 година приликом запошљавања, јер послодавци неће да их запосле зато што треба да рађају.

Влада: Кажњаваћемо послодавце

У Министарству за рад кажу за „Блиц“ да нико нема право да избегава да запосли жене које планирају да рађају. Таква пракса постоји, али ће се држава борити да је искорени. – Тренутно се ради на изради нацрта Закона о родној равноправности, где ће се прецизно дефинисати шта послодавац не сме. Забрањена су му питања о породичном животу или породичним плановима кандидата. У супротном, послодавац може бити кажњен са 200.000 динара до 1,5 милиона – кажу у Министарству.

Сузана Лакић    блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар