Почетна » „ЦРВЕНА КОВЕРТА“ У 300.000 ДОМОВА Струју секу и за дуг од 5,000 динара!

„ЦРВЕНА КОВЕРТА“ У 300.000 ДОМОВА Струју секу и за дуг од 5,000 динара!

од admin
0 коментар

„Електропривреда Србије“ масовно прети потрошачима сечом струје и за минималне неплаћене рачуне. Лимит 10.000 динара , а опомене се шаљу и за упола мањи дуг

ПРЕТЕЋУ „црвену коверту“ за неплаћене рачуне за струју добија сваки десети потрошач у Србији, иако дугује свега 5.000 динара. На овај начин ЕПС прети маказама 300.000 домаћинстава у нашој земљи иако, према новој методологији, нема право да их искључи ако имају дуг мањи од 10.000 динара.

Већина грађана, ипак, не зна да дистрибуције не могу да их оставе без киловата за мањи износ, па се на све могуће начине довијају да плате и минималне заостале рачуне када виде пошту која је цела црвене боје!

Београђанки Ивани М. пре неколико дана на кућну адресу стигла је управо оваква претећа порука под називом „упозорење пред обуставу испоруке електричне енергије“, на којој стоји да мора да плати дуг од 5.032 динара.

– Знам да стално спуштају границу за искључивање па сам одмах позајмила новац и запутила се у дистрибуцију – каже Ивана. – Тамо су ми објаснили да је у питању само опомена. Ипак, она дефинитивно не изгледа тако.

Ако се некоме догоди и да остане без киловата за мањи дуг од 10.000 динара – одмах треба да се жали.

– Дешавало се ранијих година, поготово у мањим местима, да потрошачима искључују струју за 2.000 – 3.000 динара дуга – каже Горан Паповић из Националног удружења потрошача Србије. – То сада не сме да се догађа, па позивамо грађане да нам се одмах јаве у том случају.

Ово је још један покушај ЕПС да намири неке од укупно 8,6 милијарди динара колико су укупно „усијани“ неплаћени рачуни за електричну енергију грађана у Србији. Већина домаћинства, готово 90 одсто њих, редовно подмирује своје обавезе за киловате, а статистика ЕПС показује да су највеће неплатише најбогатији грађани. И имућнима стижу „црвене опомене“, али нису често на списку екипа за сечу струје.

С друге стране, много су већа дуговања привреде. Процене говоре да су само заборављени рачуни предузећа у реструктурирању, али и бројних кафића, ресторана и других фирми тешки 12 милијарди динара! Електропривреда Србије би могла да крене у принудну наплату против фирми у реструктурирању. До тих пара, међутим, немогуће је доћи с озбиром на то да та предузећа на рачунима углавном имају само – „минусе“ или су ушле у стечај, па су у том случају заштићени од поверилаца.

– Фирме које су у процесу опоравка дугују вишемилионске износе, а њих нико не плаћа – кажу у Електродистрибуцији Београд. – Иако раде са смањеним интензитетом, годинама ништа не плаћају, па имају вртоглаве рачуне. Добијамо с времена на време налог за искључење струје, али се брзо враћају на мрежу.

ПРИКЉУЧЕЊЕ

Ако екипе дистрибуције струју искључе на бројилу, власник је дужан да уз дуг плати и поновно прикључење од 783 динара. Ако не буде омогућено искључење на бројилу, струја се сече на бандери и тада је нови прикључак 4.511 динара.

ДУЖНИЦИ На листи од скоро 60.000 предузећа која дугују за струју највише је – државних. Према подацима „ЕПС Снабдевања“, најдебљи неплаћени рачуни налазе се код јавних предузећа за водовод и канализацију, одношење отпада, јавну расвету, али и топлана које послују широм Србије. На пример, чак десет одсто од укупног дуга за електричну енергију привреде у Крагујевцу одлази на државну фирму – Предузеће за изградњу града.

М. Л. ЈАНКОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар

1 × three =