Почетна » ДА ЛИ СУ САВЕСНИ ГРАЂАНИ ПОНОВО НАСАМАРЕНИ? Инфостан и Телеком опраштају дугове неплатишама

ДА ЛИ СУ САВЕСНИ ГРАЂАНИ ПОНОВО НАСАМАРЕНИ? Инфостан и Телеком опраштају дугове неплатишама

од admin
0 коментар

Вест која је јутрос запалила друштвене мреже – да су „Инфостан“ и „Телеком“ опростили дугове неплатишама, чиме су сви они који уредно плаћају рачуне практично насамарени, из „Инфостана“ су јутрос дематновали, док се „Телеком“ тим поводом још није огласио. Помоћница министра правде, међутим, каже да је до опроста дугова дошло.

– ЈКП „Инфостан технологије“ није одустало од принудне наплате наплате старих дуговања, нити је икада донета одлука о којој пишу поједини медији – наводи се у данашњем саопштењу тог комуналног предузећа и додаје да напалата дуговања за неплаћене комуналне услуге пре маја 2012. године заправо пренета на надлежне судове.

„ЈКП Инфостан технологије је имало законски рок да донесе Одлуку да ли ће стари дугови остати у надлежности судова или ће поступак прећи у надлежност извршитеља. Донели смо Олуку да ће поступак наплате старих дуговања и даље спроводити надлежни судови код којих је и покретан поступак. Доношењем наведене Одлуке „Инфостан“ није одустало од принудне наплате старих дуговања. На тај начин, дуговања за неплаћене комуналне услуге пре маја 2012. године, за која је уредно, у законским роковима покретана принудна наплата неће бити опроштена“, истичу у Инфостану.

Међутим, вест да је до опроста дугова дошло, наводи данашња „Политика“. Према сазнањима тог листа са састанка председника судова у Новом Саду, од укупно милион и по свих извршних предмета пред судовима у Србији, најмање 650.000 биће обустављено.

Тај број ће сигурно бити и већи јер, наводи лист, још се прикупљају подаци о томе како су се повериоци изјаснили у року који је истекао 1. јула, када је ступио на снагу нови Закон о извршењу и обезбеђењу.

Помоћница министра: Одустали су

Лист се позива и на изјаву Нела Кубуровић, помоћнице министра правде, која је на састанку судија и председника судова са територије Апелационог суда у Новом Саду изјавила да су за сада два велика повериоца, „Телеком“ и „Инфостан“, одустали од највећег броја својих извршних предмета у судовима и на тај начин опростили дуговања великом броју грађана.

– „Телеком“ има нешто више од 300.000 предмета и одлучили су да у 300.000 премета наступи обустава, а остаје око 17.000-18.000 њихових предмета, које ће поделити између извршитеља и суда. У Београду ће наступити обустава у више 350.000 предмета „Инфостана“. Тако ћемо имати решене предмете на врло једноставан начин – рекла је Нела Кубуровић, преноси „Политика“.

У „Инфостану“ наводе, пак, да је принудна наплата дугова за неплаћене комуналне услуге до ступања на снагу Закона о извршењу и обезбеђењу и увођења јавних извршитеља у правни систем покретана пред судовима, у чијој ће надлежности и остати око 375.000 старих, нерешених предмета.

– ЈКП „Инфостан технологије“ ће наставити сарадњу са јавним извршитељима, у складу са законским прописима за све нове предмете за које буде покретана принудна наплата – закључује се у саопштењу тог комуналног предузeћа.

Блиц , Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар