Почетна » ДОК НАРОД ГЛАДУЈЕ ОНИ МЕСЕЧНО ЗАРАЂУЈУ ОД 500.000 до 2,4 МИЛИОНА Ово су СРПСКИ функционери

ДОК НАРОД ГЛАДУЈЕ ОНИ МЕСЕЧНО ЗАРАЂУЈУ ОД 500.000 до 2,4 МИЛИОНА Ово су СРПСКИ функционери

од admin
0 коментар

Сваки пети посланик у Скупштини Србији и бар један државни секретар или помоћник министра у готово свим ресорима Владе има две или више функција, а поједини високи државни функционери у исто време раде чак и по пет послова, показује истраживање „Блица“.

Када је 2010. донет нови Закон о Агенцији за борбу против корупције, чинило се да је одзвонило државним функционерима који су обављали више од једне функције. Међутим, поштовање нових прописа и строгост Агенције кратко су трајали, па је тадашњи премијер Александар Вучић 2014. покренуо иницијативу, а Главни одбор СНС је усвојио, да сви њихови функционери поднесу оставке на дупле функције и задрже само једну, уз претњу избацивања из странке. Ту иницијативу подржао је тада и први потпредседник Владе и лидер СПС Ивица Дачић, мада је тврдио да дупле функције нису извор корупције. Од тога у пракси није било ништа.

Данас у Влади и у Скупштини Србије кадрови из СНС и из СПС, као и других странака владајуће коалиције, седе у две, а неки и у чак пет фотеља. И ту се не ради о министрима, који често по сили функције обављају још један посао, већ о њиховим најближим сарадницима – државним секретарима и помоћницима министара, који су чланови управних и надзорних одбора државних компанија, зарађују у разним комисијама, агенцијама, фондовима…

Фото: В. Лалић / РАС Србија Ненад Мијаиловић

Са највећим обимом посла суочавају се функционери у Министарству финансија, па чак четири помоћника министра и државних секретара обавља више од једног посла. Највише зарађује Ненад Мијаиловић, државни секретар. Он нема највише функција, али су оне добро плаћене. Сваког месеца на његов рачун легне 487.419 динара и то захваљујући плати у НИС-у, где је председник Одбора акционара. Само у тој компанији месечно зарађује 402.829 динара.

И други високи функционери Министарства финансија могу бити задовољни. Примају надокнаде као чланови УО Комерцијалне банке и само за ту функцију месечно им легне више од 130.000 динара, а поједини су и чланови УО Директората за цивилно ваздухопловство.

Фото: А. Димитријевић / РАС Србија Вељко Одаловић

Рекордер по броју функција у Влади је ипак Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова, мада не прима плату за сваки посао који обавља. Он је и председник мешовите комисије Дипоса, члан Савета Универзитета у Приштини, председник Комисије за нестале и киднаповане, руководилац радне групе за нестала лица у оквиру дијалога Београд – Приштина.

Једну функцију мање обавља колега из истог ресора Немања Стевановић, који у МСП ради као државни секретар и ту зарађује 84.000 динара. Стевановић је и члан Надзорног одбора „Политике а.д.“ (120.000 динара), председник НО ФАП, председник УО РТБ Бор – рудници бакра (50.000 динара).

Фото: З. Панић / РАС Србија Милун Тривунац

Међу Владиним функционерима који не знају шта ће од посла је и Милун Тривунац, који као државни секретар у Министарству привреде прима плату од 85.000 динара. Тривунац је и председник НО Електромрежа Србије (51.000 динара), члан Комисије Фонда за развој (40.000 динара) и члан Преговарачког тима за приступање Србије ЕУ (36.000 динара).

Фото: Жељко Шафар / РАС Србија Душан Бајатовић

За функционерима у Немањиној 11 не каскају много ни они из Скупштине Србије, а то се нарочито не може рећи за Душана Бајатовића, посланика СПС-а, чија месечна примања прелазе 2,4 милиона динара. Подсећамо, Бајатовић је и директор ЈП „Србијагас“ (162.309 динара), члан НО „Југоросгас“ (1.668.841 динара) и члан НО Подземног складишта Банатски двор (618.209 динара), а прима и паушал из Скупштине (27.320 динара).

Фото: Д. Голл / Тањуг Петар Петровић

По броју функција Бајатовићу је уз раме његов колега из ЈС Петар Петровић, али су његова месечна примања далеко скромнија. Осим што је посланик, где не прима плату, он је заменик председника Скупштине Јагодине, члан Високог савета судства (15.177 динара), Државног већа тужилаца (15.177 динара) и НО ЈВП „Србијводе“ (41.413 динара). Он прима и пензију од 58.500 динара.

Политика је добро донела и Ивану Бауеру, посланику СДПС-а, који осим посланичке плате (96.000 динара), зарађује и као члан Савета Акционарског фонда Београд (29.700 динара) и као председник Одбора ПД „Омољица“ (40.000 динара).

Фото: О. Бунић / РАС Србија Игор Бечић

Међу посланицима са више функција је и Игор Бечић, који у Скупштини прима само паушал од 30.000 динара. Највише прихода остварује у ЈП Србијагас, где као службеник, како стоји на сајту Агенције за борбу против корупције, зарађује 130.000 динара месечно. Из Фонда за социјалне осигурање војних осигураника месечно му легне 6.000 динара.

Фото: Оливер Бунић / РАС Србија Маја Гојковић

Недавно је велику буру у јавности подигло именовање Маје Гојковић, председнице Скупштине Србије, за председницу Управног одбора Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну сигурност Србије. У њеном случају поставило се питање сукоба интереса, али и стручности, с обзиром да се никад није бавила нити има образовање за тај сектор. У њеној имовинској карти не стоји колико новца месечно прима на тој функцији, већ се наводи само њена плата из Скупштине Србије (128.000 динара).

Две или више функција, када је реч од ржавним функционерима, углавном обављају чланови владајуће коалиције, а највише СНС-а, а затим и СПС-а. Ипак, међу њима се нашао и Горан Ћирић, који иако члан ДС, у ПТТ-у је је ангажован за специјалног саветника и за тај посао месечно прима 150.096 динара.

 

 

Наташа Латковић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар