Почетна » Држава путарским фирмама дугује десет пута више него пре четири године

Држава путарским фирмама дугује десет пута више него пре четири године

од admin
0 коментар

Према званично објављеном финансијском извештају о пословању у 2017. години, јавно предузеће „Путеви Србије“ на крају 2017. дуговало је чак четири милијарде динара (33,3 млиона евра) путарским предузећима за изведене и уговорене радове на изградњи, реконструкцији и одржавању путева у Србији. Тај износ је за последње четири године увећан за готово десет пута.

Неплаћање уговорених послова на време и пробијање законских рокова без санкција, били су пракса пословања бројних јавних предузећа у Србији током протекле године. То је за последицу имало стварање ланца дуговања који је велики број предузећа одвео у неликвидност. Забрињава податак да је управо јавни сектор, односно држава, највећи узрочник тих дуговања. На врху листе оних који најтеже и најдуже чекају да наплате своја потраживања су путарска предузећа.

На списку оних којима је ЈП Путеви Србије на крају 2017. дуговало новац је више од 35 домаћих фирми. Највеће износе потраживали су Војпут Суботица – 576 милиона динара, ПЗП Београд око 320 милиона, Србијааутопут – 265 милиона, ПЗП Зајечар – 210 милиона динара…. Поједина предузећа са списка изводе радове и на деоницама Коридора 10.

Ова дуговања нису новина за Путеве Србије. Због тешке финансијске ситуације у којој су се нашла предузећа која се баве одржавањем путева и то због дуговања овог јавног предузећа, Влада Србије је 2013. преузела на себе да исплати дуг путарима у износу од 1,35 милијарди динара.

Тиме, међутим, није решен проблем. Према подацима из званичних финансијских извештаја ЈП Путеви Србије је на крају 2014. путарским предузећима дуговало око 500 милиона динара. Већ на крају следеће године тај дуг је био 1,2 милијарде, да би на крају 2016. износио 4,4 милијарде динара.

Све ово се дешава упркос Закону о роковима измирења новчаних обавеза, који је усвојен 2016. како би се додатно увела финансијска дисциплина и у том сегменту. Према том закону јавни сектор има обавезу да своје обавезе према приватним фирмама измири у року од 45 дана. У пракси, према подацима Мреже за пословну подршку ти рокови се крећу од 100 до 180 дана.

„Највећа кашњења су код извођача радова у електроенергетици и код путарских фирми које раде и одржавају путеве. Они су на врху листе оних који чекају на наплату својих потраживања“, каже за Инсајдер Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку.

Закон, иначе, предвиђа високе казне за оне који не поштују рокове плаћања, а крећу се за правна лица од 100.000 до два милиона динара, а за одговорна од 5.000 до 500.000 динара.

На питање Инсајдера колико је јавних предузећа кажњено због кашњења у плаћањима које је упућено Министарству финансија још 20. јуна, одговор до данас није стигао.

И поред губитака и дуговања запослили још 130 људи

Јавно предузеће Путеви Србије већ годинама послује с губицима упркос сталном дотирању из буџета и приходима које остварује од наплате путарина. С тим трендом је настављено и у 2017. години. Занимљиво је да је ово предузеће упркос губицима и огромним дуговима повећало број запослених за чак 130 у односу на 2016. годину.

ЈП Путеви Србије је, према финансијском извештају из 2017, направило губитак у пословању од око осам милијарди динара. Међутим, укупни губици су, са губицима из претходних година, у 2017. години нарасли на скоро 54 милијарде динара (око 450 милиона евра) , што је готово девет милијарди (75 милиона евра) више него 2016.

Ово предузеће је, према званичним подацима који су објављени на сајту Агенције за привредне регистре, наставило да се задужује и у 2017. години. Укупно, дугорочне и краткорочне обавезе у 2017. су биле око 109 милијарди динара (908 милиона евра), што је за око пет милијарди (41 милион евра) више него 2016. године.

Путеви Србије, такође, према подацима из финансијског извештаја, за отплату главнице и камата за узете кредите држави дугују око 65 милијарди динара (541 милион евра). Тај дуг је у 2016. био око 55,2 милијарде динара. У ревизорском извештају, у напоменама, наводи се да тај дуг „из године у годину расте због немогућности ЈП Путева Србије да уредно враћају кредите узете од међународних кредитора“.

Даље се такође наводи да је у току 2017. надлежно Министарство враћало кредите, главницу и камату према иностраним кредиторима ЕБРД и ЕИБ. Реч је о средствима која се издвајају из буџета који пуне сви грађани Србије.

Иначе, ЈП Путеви Србије је међу првим јавним предузећима која су објавила финансијски извештај о пословању у 2017. години. Сви привредни субјекти имају обавезу да најкасније до 30. јуна текуће године доставе Агенцији за привредне регистре своје финансијске извештаје за претходну годину, у овом случају за 2017.

(Инсајдер)

Можда ти се свиди

Оставите коментар