Почетна » Држава узела земљиште некадашњем гиганту, вредно бар 7 милиона евра, и предала га Београду на води

Држава узела земљиште некадашњем гиганту, вредно бар 7 милиона евра, и предала га Београду на води

од Други Пишу
0 коментар

Градња Београда на води је уз ЕXПО 2027. главни пројекат власти и све у Србији је практично подређено тим мегаломанским подухватима. Тако је у једном тренутку прекинута и продаја Југословенског речног бродарства, јер је у пакету било и земљиште које припада тој компанији, а на које ће бити проширен Београд на води.

Југословенско речно бродарство по трећи пут је на добошу. То предузеће је било продато компанији ЕДДСГ, али је држава 2010. раскинула уговор. Ове године у јулу поново је покренута приватизација ЈРБ, а почетна цена износила је 29,2 милиона евра.

Ипак, после само неколико дана продаја је нагло заустављена. Као званично образложење наведено је да је Дирекција за имовину обавестила Министарство привреде да су одређене парцеле према важећој планској документацији предвиђене да буду део пројекта од посебног значаја за Србију.

Како је наглашено, Министарство је због тога, а у циљу заштите јавног интереса, захтевало нову процену вредности предузећа и самим тим умањену цену.

Како је показало истраживање Нова.рс, реч је о три парцеле која се налазе на Савском насипу, тик уз Бродоградилиште, а чија површина износи укупно 26.399 квадрата. На једној од њих дели право коришћења са Шумским појасом Београда.

У Катастру непокретности за све три парцеле пише да је у току промена имаоца права на земљишту.

Због те парцеле почетна цена ЈРБ је смањена са 29,2 на 21,9 милиона евра, односно за 7,3 милиона евра.

Подсећамо, Београд на води рапидно се шири, а према плановима простираће се на четири општине – Савски венац, Нови београд, Чукарицу и Стари град, са обе стране реке Саве. Како је раније најављено, то луксузно насеље биће проширено за више од 300 хектара земљишта.

Foto: Filip Krainčanić

Наташа Латковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар