Почетна » Е, САД ЋЕ СТВАРНО БИТИ К’О СВЕТОГ ПЕТРА КАЈГАНА: Месо драстично поскупљује, чека нас несташица! (ФОТО)

Е, САД ЋЕ СТВАРНО БИТИ К’О СВЕТОГ ПЕТРА КАЈГАНА: Месо драстично поскупљује, чека нас несташица! (ФОТО)

од admin
0 коментар

Да ли ће месо постати прави луксуз или већ јесте?

Последњих дана „шушка“ се о томе како ће доћи до новог поскупљења меса на тржишту у Србији, те како ће увоз меса у Србију бити укинути, као и да ће Србија почети да извози јунеће месо у Турску.

Да ли су месаре, али и грађани у Србији чули за то, како коментаришу постојеће цене меса, истражила је екипа Еспреса.

Како сазнајемо од месара, просечна цена меса које људи најчешће купују креће се од 480 до 650 динара. О новом поскупљењу ништа не знају, али ни о новостима везано за увоз и извоз меса у Србији.

– Месо је већ поскупело за 10 динара, то није много, а информацију о новом поскупљењу немамо – рекла је саговорница Еспреса, радница у једној месари на Бајлонијевој пијаци.

У месарама у Београду не знају ништа о поскупљењу цена меса

Мале приватне месаре, које месо набављају од домаћих произвођача, кажу како цене меса у њиховим месарама не зависе од цена меса из увоза.

– Ми приватници имамо своју цену своју маржу, па се уклапамо у набавку, у трошкове, али углавном слабо зарађујемо, цене нису високе – каже још један месар, који је желео да остане анониман.

Додаје још и како велики супермаркети држе монопол, па приватници не успевају много ни да продају.

– Нисмо у могућности да набавимо 500 кг јунетине, јер толика количина меса не може да се превезе у аутомобилу преко границе, набављамо само домаће и онда правимо своју цену. Уклапамо се да макар нешто мало зарадимо – закљуује саговорник Еспреса.

Месаре на Бајлонијевој пијаци

На Бајлонијевој пијаци, месара која продаје искључиво ћуреће месо, исте цене држи већ четири године, о поскупљењу ништа не знају, јер сами формирају своје цене.

– Наша месара има месо за свачији џеп. Од костију које су 77 динара, па све до ћуретине која се продаје по цени од 905 динара. Ми набављамо само домаће, са наших фарми и цена меса на тржишту ЕУ, као ни цена увозног меса не утичу на наше цене. Ми своје цене сами формирамо, према сопственим трошковима набавке, цене по којој нам месо буде продато од добављача – каже наша саговорница.

Готово сви месари рекли су нам како се људи обавезно жале на високе цене меса, те како је месо из увоза јефтиније од домаћег, па се људи према сопственој платежној моћи одлучују да ли ће да купују домаће или увозно месо.

Већина наших саговорника сложила се око тога како цене меса јесу високе и то с обзиром на квалитет који се нуди на тржишту.

– С обзиром на квалитет цене су високе. Месо је пуно адитива. Гледам да купујем домаће, здравије је.

Из перспективе грађана Србије, просечна цена меса варира између 400 и 500 динара.

– 400 је много, а 500 је превише. Али, треба много средстава да се произведе месо, па и то поштујем. Што се мене тиче увозно, дефинитивно, диктира цену меса..

Бајлонијева пијаца

Већина грађана купује месо на акцији, јер сматрају како је акцијска цена она која је сразмерна квалитету меса на тржишту.

– Ми немамо пара, па нам је све скупо. Праве цене меса су цене меса на акцији. На пример редовна цена једног килограма кобасица је 1200 динара, а на акцији су 700 динара. Е, то им је права цена! Месаре ставе месо на акцију и држе ту цену док не распродају све на лагеру, а када распродају онда цене врате на старо. Ја чекам акцију, па онда купујем, јер мислим да су акцијске цене реалне цене – рекао је један од пролазника на Бајлонијевој пијаци.

Главни проблем, како кажу наши саговорници, јесу плате и пензије које су мале, а тржишне цене нису сразмерне платежној моћи грађана Србије.

– Не правимо разлику између скупо и поскупело. Цене нису порасле, него ми имамо све мање пара, па онда говоримо да је нешто поскупело.

Заправо се ради о томе да је све скупо с обзиром на нашу платежну моћ – рекао је један од пролазника, грађана Београда за „Еспресо“.

Како су задовољни квалитетом меса, такође смо питали пролазнике и већина њих, нажалост показала је отворено незадовољство оним што затичу у месарама. Грађани Србије тврде како више не може да се говори о домаћем месу будући да су све врсте меса, али и поврћа настале укрштањем са неким увозним врстама.

– То што је нешто произведено у неком дворишту у Србији, не значи да је нешто домаће. Знам то, јер ми то мој желудац говори. Непрестано ме боли, те сам стога непрестано код лекара, а све то од „отрова“, који начином производње долазе у храну коју ми конзумирамо и још је називамо природном и домаћом. Доктори пољопривреде нека врате своје дипломе, ништа добро нису учинили за нас грађане. Како неквалитетно месо доспева на тржиште, да ли ти доктори то контролишу? За велике паре једемо неквалитетно – закључио је наш саговорник.

Дискутујући о ценама меса са грађанима Србије, сазнали смо како они гледају на формирање истих. Како су наши саговорници рекли цене се према њиховом мишљењу не формирају према квалитету, него према томе колико држава треба да узме, колико царина, а колико инспекције.

– Не занима нас више да причамо о ценама, цене су велике, хоћемо да знамо како је месо произведено, па ћемо онда и да га плаћамо скупо, ако знамо шта једемо – рекао је један од радника на Бајлонијевој пијаци за „Еспресо“.

Овим поводом контактирали смо Министарство трговине, туризма и телекомуникација како бисмо сазнали да ли су у плану нова поскупљења меса. Ипак, до објављивања овог текста на постављена питања нисмо добили одговор.

 

Јовица Корица, Еспресо

Можда ти се свиди

Оставите коментар