Почетна » Цене расту, док САД и Европа разматрају забрану руске нафте

Цене расту, док САД и Европа разматрају забрану руске нафте

од admin
0 коментар

 

Нафта “брент” скочила је 20 долара на 139,13 долара јутрос са 118,03 долара колико је била у петак на затварању берза, а аналитичари предвиђају даље повећање.

Рекордна вредност нафте од 147,50 долара достигнута је јула 2008, подсећа британски лист, али поједини аналитичари сматрају да би то могло бити премашено због геополитичког утицаја украјинске кризе.

Иако је цена нафте пала на 130 долара након почетног скока, потрошачи се и даље суочавају са вишим трошковима енергије у домаћинству и бензина.

Мохамед Ел-Ериан, главни економиста осигуравајуц́ег друштва Аллианз, рекао је да се чини вероватно да ће нове санкције бити уведене с обзиром на континуирано бомбардовање украјинских градова.

Главни економиста Банк оф Америца Итан Харис рекао је да би прекид највећег дела руског извоза енергије био „велики шок за глобална тржишта”, додајући да би губитак руских пет милиона барела могао довести до удвостручења цене нафте на 200 долара по барелу.

Цене многих производа скочиле су, никл је поскупео за 19 одсто, алуминијум 15, цинк 12 и бакар осам одсто, док су фјучерси на пшеницу порасли за 60 одсто, а кукуруз за 15 одсто.

Евро је претрпео ударце, истиче Гардијан, и пао прошле недеље за три одсто на најнижи ниво од средине 2020. године.
Последњи пут је пао за 0,6 одсто на 1,0864 долара, а много је изгубио у односу на фунту, која сада вреди 1,214 евра.

Љ. Б.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар