Почетна » Влада Србије ограничила цене шећера, брашна, уља, свињског меса и млека на два месеца

Влада Србије ограничила цене шећера, брашна, уља, свињског меса и млека на два месеца

од admin
0 коментар

 

Те намирнице су шећер кристал, брашно тип Т-400, јестиво сунцокретово уље, свињско месо – бут и УХТ млеко са 2,8 процената млечне масти.

То ограничење значи да оне не прелазе ниво цена које су биле на дан 15. новембар 2021. године.

Ограничење цена утврђено је како би се отклониле штетне последице и спречили поремећаји на тржишту и неће се односити на снижене цене (распродаје, сезонска снижења или акцијске продаје) уколико су биле на снази 15. новембра 2021. године, већ на редовне, односно цене пре снижења, наводи се у саопштењу владе.

Овом одлуком, која ће бити примењивана у трајању од 60 дана, предвиђено је да произвођачи ове производе не смеју испоручивати у количинама мањим од просечних у последњих 12 месеци, а за кршење наведених одредаба предвиђене су и новчане казне у износу од 100.000 до 2.000.000 динара, као и забрана вршења делатности у трајању од шест месеци до једне године.

Даље се у саопштењу наводи да, имајући у виду драстично поскупљење на берзама електричне енергије у последњих неколико месеци, Влада Србије донела је Закључак о цени електричне енергије за резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање након 1. децембра 2021. године.

Овим актом утврђује се цена електричне енергије за предузећа која би закључила уговоре о резервном снабдевању, а која би омогућила њихово даље пословање и стварање климе за очување повољног привредног амбијента у Србији.

Утврђена цена електричне енергије биће примењивана до стабилизовања ситуације на референтној берзи.

У циљу спречавања последица које би увећана цена електричне енергије имала на укупно тржиште у Србији, Влада Србије донела је Закључак о регулисању међусобних права и обавеза између јавног предузећа “Електропривреда Србије“ Београд и купаца електричне енергије на комерцијалном тржишту.

Овим документом омугућава се свим купцима, којима истиче уговор 30. новембра 2021. године, продужење важења тог уговора до 31. децембра 2021. године.

На овај начин, како се наводи, они би задржали уговорне услове које су имали до сада, у првом реду цену електричне енергије, у периоду од додатних 30 дана.

За групу купаца која је са “Електропривредом Србије“ закључила уговоре о снабдевању електричном енергијом који ступају на снагу 1. децембра 2021. године, одложеном применом омогућава се исти третман као и купцима који су обухваћени претходном одлуком, и уз њихову сагласност примена ће се одложити за 1. јануар 2022. године.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар