Почетна » ГРАД УВОДИ ТАКСУ ЗА ВИНЧУ Док Обреновац успешно наплаћује ЕКО ДИНАР, ГРОЧАНИМА нова ТАКСА иако је депонија на њиховој територији!

ГРАД УВОДИ ТАКСУ ЗА ВИНЧУ Док Обреновац успешно наплаћује ЕКО ДИНАР, ГРОЧАНИМА нова ТАКСА иако је депонија на њиховој територији!

од admin
0 коментар

Град Београд увешће нову таксу за третман отпада којом би се индиректно финансирала градња нове депоније у Винчи, а затим и прерада отпада у овом постројењу.

– Уплате Града Београда новооснованој фирми, чији су власници “Суез” и “Иточу”, биц́е значајно финансиране из нове, наменске таксе за управљање отпадом, док су цене електричне и топлотне енергије произведене у постројењу за добијање енергије из отпада гарантоване дугорочним споразумима са ЕПС и градском компанијом за грејање – изјавио је Филип Тијел, директор компаније “Суез” у Србији, на 10. “Балканском енергетско-финансијском форуму 2017” одржаном у Београду.

– Новооснованој фирми се уплаћује накнада у еврима чиме се избегава ризик курсних разлика. Плаћања Града биће значајно финансирана из новог, наменског пореза за управљање отпадом који је допуњен општим буџетом града – истакао је Тијел.

Београђани од 2015. године већ плаћају “накнаду за заштиту и унапређивање животне средине”, а да ће бити уведена нова такса потврђују за „Блиц“ и из Града Београда.

– Законом о комуналним делатностима дефинисано је управљање комуналним отпадом, које између осталог, подразумева сакупљање комуналног отпада, његово одвожење, третман и безбедно одлагање. Корисници комуналне услуге у обавези су да плаћају одговарајућу цену за коришћење комуналне услуге, и у овом моменту корисници плаћају цену само за одвожење комуналног отпада, а не и његов третман, обзиром да се третман комуналног отпада још увек не врши у складу са законом. Имајући у виду чињеницу да је град Београд закључио уговор о јавно-приватном партнерству у пружању услуге третмана и одлагања комуналног отпада, приватни партнер је дужан да врши третман комуналног отпада. По отпочињању вршења третмана отпада, планирано је да се врши и плаћање те врсте услуге управљања комуналним отпадом. Планирано је доношење градске одлуке која ће посебно регулисати питања управљања комуналним отпадом, укључујући и третман комуналног отпада – поручују из Градске управе.

Дилеме нема ни око тога ко ће све плаћати ову таксу.

Фото: Предраг Дедијер / РАС Србија Сав отпад се тренутно одвози у Винчу

– Законом о комуналним делатностима прописано је да цену за пружање услуге плаћају сви корисници комуналне услуге, а то су физичка лица и правна лица. Поред тога, Град Београд разматра и друге могућности обезбеђивања средстава за пројектно плаћање – закључују надлежни.

И док Грочани не добијају ни динара од ЕКО таксе, иако се депонија налази у Винчи, односно на њеној територији, у ГО Обреновац функционише финансирање клубова путем програма ЕКО ДИНАР. Ова пракса подразумева да се свако дете између 10 и 18 година може бесплатно бавити спортом којим жели, а општина рефундира клубовима у којим деца тренирају, 2000 динара по детету.

Средства којим финансирамо програм су средства од ЕКОЛОШКЕ ТАКСЕ, која се уплаћује на име заштите животне средине и здравља људи.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић/ Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар