Почетна » Пушачи, спремите се за поскупљење: Најјефтинија паклица цигара 290 динара

Пушачи, спремите се за поскупљење: Најјефтинија паклица цигара 290 динара

од admin
0 коментар

 

Паклица цигарета ће наредних дана бити скупља у просеку за 10 динара, због редовног усклађивања акциза. Како пише Телеграф бизнис, за тачно толико су дуванџије тражиле веће цене. Такође, како сазнају, управо је објављен њихов нови ценовник.

Нови ценовник ће почети да важи за неке марке већ од 31. јануара, док ће друге дуванџије примену почети неколико дана касније.

Први је усклађивање цена објавио „Јапан тобако интернешнал“ (ЈТИ) из Сенте. Према ценовнику објављеном у „Службеном гласнику“, најјефтинија паклица појединих произвођача сада ће коштати 290 динара, а најскупља 570. Како сазањемо, брендови и осталих произвођача, нишког „Филипа Мориса“ и „Бритиш американ тобака“ у Врању, поскупеће за исти износ.

Издвојене су оне цигарете које грађани у Србији најшећеше користе, а оне ће коштати оволико:

„Ронхилл слим“ је скочио је на 360. Паклица „ротманса“ уместо 300 сада кошта 310 динара. „Пал мал“ иде на 320. „Лаки страјк“ коштаће 320 динара, односно, Луцкy Стрике (Блуе 100’с) коштаће 330 динара.

„Дрина“ (ДРИНА денифине (тврдо паковање) кошта 310 динара, колико и „дива“. Wинстон XСтyле ЛОНГ БЛУЕ кшта 330. Wинстон 100’с Ред (голд) 340. Цамел блуе 100с 340.

Палл Малл (Силвер 4) 320. и тако даље.

Дуванџије се два пута годишње усклађују са акцизним календаром, најчешће почетком фебруара и у јулу.

Предвиђено је да се специфична акциза увећава за 1,5 динара по паклици до краја 2025. године. Уз њу се зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто цене цигарета, а томе се додаје и ПДВ.

До 2025. године предстоји још седам планираних увећавања акцизе како би се достигли стандарди договорени са ЕУ.

Иначе, до 2025. године ниво акцизе у Србији по паклици цигарета требало би да досегне најмање 1,8 евра.

Средњорочним планом предлаже се да се специфична компонента акцизе сваких шест месеци повећава за 1,5 динара по паклици. Предложене су измене и за начин обрачунавања акцизе за несагоревајући дуван који се све више користи као супституција за цигарете како би се смањила разлика између акцизе на тај производ и акцизе на цигарете.

У Србији акциза на несагоревајући дуван је 6,76 процената малопродајне цене а у ЕУ је од 11,08 % у Холандији до 51,04 % у Француској.

Предложено је и да се акциза на течност за пуњење електронских цигарета увећава за по 1 динар по милилитру сваке године у средњорочном периоду до 2025. године, пише Телеграф Бизнис.

Телеграф/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар