Почетна » Храна све скупља – и тек ће да поскупи

Храна све скупља – и тек ће да поскупи

од admin
0 коментар

 

Стручњаци Института за економска истраживања ифо из Минхена очекују нагли раст цена хране током године. „Према нашим истраживањима, више од две трећине произвођача хране планира даља повећања цена наредних месеци“, рекао је шеф економског одељења Института Тимо Волмерсхојзер у интервјуу за лист „Велт“. То је највише у последњих 30 година, односно од поновног уједињења Немачке. „Зато ће цене хране вероватно бити кључни покретач инфлације ове године“, додао је научник.

Институт ифо очекује ове године пораст цена хране од седам одсто. Због тога су истраживачи економских кретања своју прогнозу укупне стопе инфлације у Њемачкој подигли на четири процента.

Цене произвођача порасле за 22 одсто

„Поскупљења у продавницама тек почињу“, каже Кристијан Јанце из консултантске куће „Ернст и Јанг“. „Цене производње нагло расту, што на крају утиче и на потрошачке цене. То ће посебно бити уочљиво након следеће жетве.“ Предстоји нам, каже Јанце, „шок цена“.

Последњи прорачуни немачког Завода за статистику показују у коликој мери су произвођачи у последње време подигли цене пољопривредних производа: оне су у децембру прошле године у просеку порасле за 22 одсто. „То је највећи међугодишњи раст цена још од јула 2011. године“, наводе статистичари. Биљни производи су, рецимо, поскупели за 29 одсто, а они животињског порекла за 17 процената.

Лоше жетве

„Раст цена биљних производа делимично је последица скока цена житарица у јулу 2020“, наводе из Завода за статистику. Велика потражња из Немачке и иностранства, уз истовремено слабију жетву, главни су разлози за то.

Статистичари објашњавају енормно повећање цене уљане репице за 68 одсто чињеницом да се она користи и за производњу енергије, а у условима смањене понуде у свету, регистрира се и велика потражња.

Дојче веле/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар