Почетна » И ЗВАНИЧНО Кинези преузимају РТБ Бор

И ЗВАНИЧНО Кинези преузимају РТБ Бор

од admin
0 коментар

Кинеска компанија „Зијин Мининг Гроуп“ преузима РТБ Бор, потврдио је данас министар енергетике и рударства Србије Александар Антић.

Ова компанија, која је изабрана за стратешког партнера, тражила 63 одсто власништва у РТБ Бор. Министар је казао и да ће улагања бити 1,46 милијарди долара у РТБ, да је обавеза инвестирања 350 милиона долара за докапитализацију, као и да је 200 милиона долара планирано за „решавање историјских дугова“.

– За дугове планирано је 200 милиона долара чије је покривање предвиђено УППР-ом (унапред предвиђен план реорганизације), тако да ће до Нове године ово бити фирма без динара дуга, што никада није било. У инвестиције су предложили 350 милиона долара у прве три године за отварање рудника Церово. Велики број инвестиција планиран је у Мајданпек, Криваљу и у Борску јаму, али и у топионицу. Сви ови циљеви су обавезни, јер је бизнис план обавезујући – истакао је Антић.

Казао је и да се „Зијин“ обавезао да сачува 5.000 радних места.

Aleksandar Antić

Такође, како је казао, „Зијин“ има и амбициозан план што се тиче Топионице, која има капацитет производње 80.000 тона, а која тренутно производи око 43.000 тона.

– План кинеског сратешког парнера је да за три године ради пуним капацитетом од 80.000 тона, а након шест година пословања да производи између 120.000 и 150.000 тона – навео је Антић.

Казао је и да је тендером предвиђено да обавеза решавања загађења буде остављена стратешком партнеру РТБ Бор, а „Зијинг“ се обавезао да ће у екологију и решавање историјских еколошких проблема уложити 136 милиона долара.

Кинески менаџмент

Миснистар је навео и да је један од приоритета када је реч о избору стратешког партнера био да цео процес буде транспарентан, и да у њему учествују компаније из целог света.

– Кинеска компанија је дала убедљиво најбољу понуду и зато је победила. Ово није био политички већ транспарентан тендерски процес, у коме су могли сви да учествују без разлике – навео је он.

Истако је и да предстоји финализација уговора, а да кинеска компанија постаје стратешки партнер када буде уплатио део новца. Такође, навео је да ће менаџмент бити кинески, јер компанија постаје већински власник.

– Ми смо прецизно ограничили максималне капацитете по рудницима годишње, и они ће морати тога да се придржавају. То је био један од наших услова. Уговором који ћемо потписати ми ћемо штитити наша налазишта, али се нећемо бавити менаџментом фирме, јер нисмо већински власник – објаснио је Антић.

Казао је да је влади Србије идеја да се у наредних неколико недеља финализује уговор, који би могао да буде потписан током септембра, а да се такозвани „клоузинг“ заврши до краја године. Контуре уговора су, каже, већ дате у тендерској документацији.

Све у складу са ССП

Министар је казао да је у тендерској процедури било предвиђено да стратешки партнер стиче власништви у РТБ Бор пропорционално својим уплатама.

– Ми ћемо пре свега инсистирати на томе да се поштује бизнис план, да постоје уговорне казне за његово нереализовање, и да се обезбеди дугорочно и стабилно коришћење ресурска који су власништво Србије – навео је Антић.

Он је казао да „ништа од овога што се ради није у супротности са Споразумом о стабилизацији и придруживању“.

– Не очекујем никакве проблеме. Тендерски процес био потпуно транспарентан и спроведен у складу са међународним и домаћим законима. Сви су могли да учествују, кинеска компанија је дала убедљиво најбољу понуду. Не очекујем било какве реакције, ово није био политички процес. Сви су имали исте шансе – нагласио је Антић.

Министар финансија Синиша Мали казао је да због ових инвестиција и повећања производње која се очекује, источна Србија постаће носилац развоја и раста српске економије. Како је казао, РТБ Бор је од стратешког значаја за Србију који доприноси сада 0,8 одсто БДП годишње, и да ће се са новим инвестицијама од 1,260 милијарди долара учешће дуплирати.

– Ово је пети покушај приватизације РТБ Бор. Овај је успешан, и показује да се Србија променила, колико су храбре све одлуке биле. Стопа раста у првих шест месеци је 4,5 одсто у првој половини године, по чему смо били међу прве три земље у Европи. Фудбалским жаргоном речено, већ се такмичимо у лиги шамипона, а са овим инвестицијама у РТБ Бор и повећаном производњом од неколико пута имамо циљ да будемо први у Европи по стопи привредног раста – истакао је он.

Навео је и да Влада Србије има обавезу да што пре заврши такозвани Дунавски коридор, од Пожаревца ка Великом Градишту, Доњем Милановцу, као и да инвестира више у инфраструктуру.

Siniša Mali

– Исток Србије се диже и поново постаје носилац раста наше економије – нагласио је Мали, истакавши да Србија има стабилне финансије, више од 40 милијарди динара суфицита, стабилну инфлацију…

Он је казао и да је „борба за РТБ Бор“ трајала две године.

– На нама је да у наредним недељама завршимо преговоре око уговора, да све буде готово до Нове године, и да кренемо од 1. јануара у нову причу – казао је Мали.

Руска понуда лошија

Другорангирана руска компанија „Ју голд“, чија је понуда такође разматрана, предложила је бизнис план од 836 милиона долара, испуњавање обавезе за дуговања у року од осам година и за то тражила 65 одсто власништва РТБ-а.

Кинеска компанија „Зијин“ један је од највећих кинеских производача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде. У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године компанија је била на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету. Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра, док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра.

Право на подношење пријава за избор стратешког партнера за РТБ Бор имале су компаније које се последњих десет година у континуитету баве експлоатацијом бакра и осталих обојених и племенитих метала, са приходом од најмање пола милијарде америчких долара у протеклој години.

Уговор у септембру

Минимални праг за докапитализацију РТБ је постављен на 350 милиона долара, али на овом тендеру нису важне само паре, већ и власнички удео који ће стратешки партнер преузети за тај новац, односно да ли ће држава остати већински власник уз обавезу новог партнера да доведе нови менаџмент, улажи у осавремењивање производње, задржи и повећа број запослених.

Очекује се да ће уговор бити потписан у септембру, док би стратешки партнер оперативно управљање компанијом РТБ „Бор“ могао да преузме почетком 2019. године.

Тендерске услове испуниле су две од три пристигле понуде, кинески гигант „Зијин“ и руски „Ју голд“, док канадска компанија „Дајмонд филдс“ није испунила неопходне услове.

На тендеру за избор стратешког партнера за РТБ Бор до 20. августа, када је истекао рок заинтересованим компанијама за понуде, седам компанија је откупило тендерску документацију, која је коштала 10.000 долара, а предуслов за разматрање понуда је била уплата депозита или достављање банкарске гаранције од милион долара.

РТБ укупно запошљава око 5.000 људи, а индиректно још 20.000 породица. Влада Србије је 18. јула објавила тендер за избор стратешког партнера за РТБ Бор.

Тањуг , Л. Гедошевић    Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар