Почетна » ИМАШ ИДЕЈУ, А НЕМАШ ПАРА? Како покренути посао у Србији и са мање од 1.000 евра

ИМАШ ИДЕЈУ, А НЕМАШ ПАРА? Како покренути посао у Србији и са мање од 1.000 евра

од admin
0 коментар

Младима више нису потребне ни идеје, а ни превелики новац да би се бавили предузетништвом. То је показало истраживање које је спровела Српска асоцијација менаџера (САМ) која је у оквиру публикације “База шанси” утврдила да је за бизнис често потребно мање од 1.000 евра.

– Почетници у предузетништву морају да буду свесни великих изазова тржишта које захтева константно праћење, анализу и правовремене одлуке. Добар предузетник треба да буде спреман да превазиђе страх од промена. Уколико одлучи да се бави приватним бизнисом, он мора бити спреман на константно усавршавање знања и вештина и на велики труд и рад – наглашава Јелена Булатовић, извршна директора САМ-а.

Предузетник је, како каже, стваралац, иноватор, те треба да буде довољно храбар, флексибилан и сигуран у себе.

– Не треба да размишља само о томе како покренути посао, већ је важно пронаћи идеју уз коју ће постојати жеља за растом и развојем. Такође, неопходно је да се информишу о потражњи производа који желе да продају или услуге коју желе да пружају – објашњава Булатовићева.

Можда и највећа кочница предузетништву у Србији је страх од неуспеха.

– Због тога се потенцијални предузетници често паралишу у почецима. Свакако треба бити обазрив и управљати одговорно финансијама. Оно што је карактеристично за већину почетника у предузетништву је очекивање брзог профита. Да би се посао успешно развио, кључна је прва година пословања, а тада сав профит треба улагати у развој и стабилност предузећа – истиче Булатовићева.

Удружите капитал

– Ако потенцијални предузетници нису сигурни да ли имају довољно финансијских средстава за старт, савет је да удруже капитал са колегама, пријатељима, рођацима. На пример, за производњу тестенине неопходно је 5.500 евра, за узгајање боровница око 10.000 евра, а за бављење пчеларством око 6.000 евра почетног улагања.

Марко Ташковић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар