Почетна » Инфлација у Србији и даље двоцифрена

Инфлација у Србији и даље двоцифрена

од Други Пишу
0 коментар

Цене производа и услуга личне потрошње у септембру 2023. године, у односу на август 2023. године, у просеку су више за 0,3 одсто. Потрошачке цене у септембру 2023. године, у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 10,2 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику (РЗС).

Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у септембру 2023. године, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама Транспорт (1,8 одсто), Ресторани и хотели (0,9 одсто), Здравље и Опрема за стан и текуће одржавање (за по 0,5 одсто), Становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (0,4 одсто) и у групама Храна и безалкохолна пића и Алкохолна пића и дуван (за по 0,2 одсто).

Пад цена забележен је у групама Рекреација и култура (-2,9 одсто) и Комуникације (-0,1 одсто), напомиње се у најновијем извештају. Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале на месечном нивоу.

Међутим, кад се гледа годишња стопа инфлације, највећи раст цена забележен је у надкатегоријама Храна (14,7 одсто) и Хотели и ресторани (15,4 одсто). Од хране највише је, по евиденцији РЗС, поскупело поврће, и то 26,7 процената, преноси Бизнис.рс.

У односу на исти период прошле године, транспортне услуге су појефтиниле, и то највише друмски превоз путника – 3,7 одсто.

Foto: Shutterstock

Бизнис.рс/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар