Почетна » Из ЕПС одлази још 3.600 људи

Из ЕПС одлази још 3.600 људи

од admin
0 коментар

Највеће јавно предузеће у Србији отпуштаће просечно 1.200 људи годишње у наредне три године. На крају 2016. отпремнину добило 1.517, а двоје је задржано до краја марта због потреба рада

НАРЕДНЕ три године из ЕПС ће отићи 3.600 људи. Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радника, који ће тачно дефинисати која радна места нису више потребна у највећем јавном предузећу, биће готов до краја овог месеца. У „првом кругу“ је, програмом стимулативних отпремнина, крајем прошле године, отишло укупно 1.517 људи, који су за то добили од 5.000 до 20.000 евра.

– У току је израда нове систематизације радних места у ЕПС-у у оквиру програма реформи за ефикасније и профитабилније пословање – кажу у овом предузећу. – У оквиру програма оптимизације броја запослених, који је направљен у договору са Међународним монетарним фондом и Светском банком, из ЕПС-а ће у наредне три године отићи још око 3.600 запослених. Рационализација броја запослених започета је од старијег кадра, оних којих иду у превремену пензију, јер је циљ да се унапреди ефикасност и подмлади ЕПС у којем је сада просек година запослених око 50.

Од укупно 1.860 радника, који су се крајем 2016. године пријавили за стимулативну отпремнину у ЕПС, њих 343 је одбијено, док је осталима одобрен превремени одлазак у пензију.

– Још двоје запослених отићи ће из ЕПС-а на крају марта 2017. године, пошто им је до тада продужено ангажовање због потреба посла и обуке запослених који ће их заменити – додају у ЕПС. – Запослени који су напустили ЕПС уз стимулативне накнаде били су ангажовани на различитим радним местима од производње до управе и на различитим позицијама од извршилачких до шефовских. Највећи број запослених који су отишли уз стимулативне накнаде радио је на извршилачким позицијама.

ЗАПОШЉАВАЈУ ОВЕ ГОДИНЕ

РАДНА места запослених који су отишли из ЕПС попуњена су премештањем радника са других позиција унутар компаније ради неометаног процеса производње, наводе у овој компанији.

Председник Надзорног одбора ЕПС Бранко Ковачевић за „Новости“ каже да ће се проблем мањка људи у производњи решити до краја године – захтевом ЕПС за ново запошљавање.

– Само нам у Колубари треба 1.000 људи – тврди Ковачевић. – Писаћемо захтев министарствима финансија и привреде да нам одобре запошљавање. То мора да се реши до краја 2017. године.

М. Л. Ј.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар