Почетна » Једна цена на порталу електронске управе, друга на шалтерима општина

Једна цена на порталу електронске управе, друга на шалтерима општина

од admin
0 коментар

Такса за извод из матичне књиге рођених кошта укупно 420 динара, а не 290, како пише на порталу

ОПШТИНАРИ воле да „закомпликују“ ствари око издавања разних докумената, чак и када хоће да поједноставе ствари. Портал електронске управе, који користи више од 260.000 грађана, својеврсни је електронски шалтер, преко кога корисници из целе Србије, путем интернета, могу да продуже регистрацију аутомобила, поруче разне изводе из матичних књига, закажу израду пасоша, личних карти… Без било каквог чекања у редовима, гужви и губљења времена пред разним шалтерима, али је проблем што су овакве услуге „лажно“ јефтиније.

Тако, према подацима овог портала (euprava.gov.rs), такса за извод из књиге рођених на територији Београда износи 290 динара на домаћем обрасцу, односно 460 на обрасцу намењеном иностранству. Међутим, у одласком на шалтер Општине Савски венац, добили смо потпуно другачију информацију.

– Такса за извод из матичне књиге рођених је 420 динара, а не 290 – речено нам је у овој београдској општини.

На питање – зашто на порталу е-управе, која би требало да омогући брзо онлајн наручивање, стоји цена готово упола нижа, добили смо само одмахивање руком и слегање раменима.

– Најсигурније је да општину позовете телефоном и наручите извод на тај начин. Само тако можете да знате праву цену – одговорили су у општини.

Чини се да је „кривица“ за лош податак на порталу е-управе ипак до општина.

– Услуге на Порталу ажурирају „власници“ тих услуга односно обрађивачи испред самих општина и институција, с обзиром на то да би администрација на нивоу самих особа из Дирекције за електронску управу била немогућа услед великог броја услуга и свакодневних послова. Општине које наплаћују ове таксе, треба да обрате пажњу на ову чињеницу – речено је јуче „Новостима“ у Дирекцији за електронску управу.

То, ипак, може да створи проблем самом кориснику који наручује извод и плати таксу мању од прописане.

– Уколико дође до грешке везану за плаћање, у овом случају мање таксе, систем је не препознаје као такву док сами обрађивачи не исправе податке у самим услугама. Са стране Портала не постоји стваран проблем – истичу у Дирекцији. – Али, уколико би у међупроцесу корисник платио, рецимо нижу првобитну цену, а у међувремену је извршена промена на стварну цену, успоставља се директна комуникација корисника и обрађивача из општине како би се нивелисали стварни износи.

У Дирекцији истичу да квалитет услуга које се нуде на порталу, зависи искључиво од оног ко те услуге нуди. Иначе, када је реч о таксама које држава зарачунава грађанима да би им издала документа, цена израде биометријске личне карте је јединствена за целу територију Србије: 1.154,8 динара, само за трошкове обрасца и техничке израде овог документа. Израда пасоша кошта чак 3.600 динара. Међутим, они који први пут израђују неки од ових биометријских докумената, мораће да поднесу и плате још и изводе из књиге држављана, књиге рођених, и, по потреби, књиге венчаних. Таксе за све ове изводе су различите од општине до општине.

КОПИЈА СКУПЉА НЕГО ОРИГИНАЛ ДА у наплати разних општинских административних такси има много апсурда, показује и прича Београђанке која је, не желећи да „троши новац“ на нови извод из матичне књиге рођених, који је коштао 410 динара, хтела само печатом да овери постојећи. За ту услугу јој је општина наплатила 560 динара…

Д. И. КРАСИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар