Почетна » ЈОРГОВАНКА ПРСЛА: Ја сам Пепељуга у НБС, радим с вилењацима!

ЈОРГОВАНКА ПРСЛА: Ја сам Пепељуга у НБС, радим с вилењацима!

од admin
0 коментар

Упорно и стрпљиво смо радили, а ценовну стабилност постигли су наши људи. Нема чаробњака који ноћу долазе, поручила Јоргованка Табаковић.

Ценовна и финансијска стабилност и годишњи ниво инфлације у јулу од један одсто резултат су рада Народне банка Србије, изјавила је гувернерка Јоргованка Табаковић.
– На половини свог мандата желим да кажем да пред собом видите само део институције НБС која на најупечатљивији начин, језиком прича, може да се представи као Пепељуга која је стрпљиво, упорно радила – рекла је гувернерка на представљању извештаја о инфлацији.

Усидрени

Она је истакла да су резултати централне банке, коју предводи три године, стабилна и ниска инфлација, усидрена инфлациона очекивања и снижена референта каматна стопа са 11,95 одсто у 2013. на садашњих 5,5 одсто и инфлација један одсто на годишњем нивоу, док је почетком 2013. године била 12,8 одсто.
– Ту стабилност су постигли људи из НБС. Нема никаквих малих вилењака и чаробњака који ноћу долазе да ураде нешто – рекла је Табаковићева и додала да запослени у НБС кажу да им је само требао „капитен који са страшћу жели да успе“.

Гувернерка је истакла и да то што је инфлација испод циљаног оквира НБС од 2,5 до 5,5 одсто сматра својим успехом, и поред критика стручне јавности и грађана, који кажу да је за њих у реалном животу невидљиво то снижење цена.
– Потрудили смо се да из џепа професора, лекара, продавца на пијаци нико не извуче инфлационим порезом готово ниједан динар – рекла је Табаковићева.

Лоши кредити

Како каже једна од битних ствари за финансијску стабилност и обавеза према ММФ решавање питања ненаплативих кредита.
– НБС ће до краја септембра, уз посебне дијагностичке студије испитивања стања и квалитета активе у банкама, моћи да уради квалитетну анализу – рекла је гувернерка.

Ревидиране прогнозе
БДП РАСТЕ ЗА 0,5 ОДСТО

У НБС очекују да ће бруто домаћи производ ове године порасти за 0,5 одсто, за разлику од мајске пројекције, када је најављена стагнација, односно нула одсто раст БДП. Стручњаци указују да су разлози за то боље перформансе српске индустрије и грађевинарства, и поред очекиваног пада пољопривредне производње због суше.

Чињенице
ЧИМЕ СЕ ДИЧИ ЈОРГОВАНКА

Инфлација од један одсто
Стабилан девизни курс
Референтна каматна стопа 5,5 одсто

 

(kurir)

Можда ти се свиди

Оставите коментар