Почетна » ЈОШ ЈЕДАН ШОК ЗА ГРАЂАНЕ, СТИГЛО НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ: За намирницу коју пазаримо свакога дана, мораћемо да дајемо више пара!

ЈОШ ЈЕДАН ШОК ЗА ГРАЂАНЕ, СТИГЛО НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ: За намирницу коју пазаримо свакога дана, мораћемо да дајемо више пара!

од admin
0 коментар

Последњих дана непријатно изненађење дочекало је купце у месарама – свињетина и јунетина све су скупље.

Месо је у продавницама поскупело и до 15 одсто, а цене су, незванично кажу продавци, подигли произвођачи меса, како за јунетину, тако и за свињетину. Они нису сигурни ни да ли ће се тренд раста цена наставити.

Јунетина је, кажу аналитичари, скупља због већег извоза. Код свињетине су други разлози у питању.

„Зимус и прошле јесени је дошло до клања генетског потенцијала крмача, тако да сада, после пет, шест месеци када треба да се прасе, немамо довољан број за прашење. Кад је нечега мање, цена је аутоматски скочила и код живе стоке, а и у месарама за неких 10 до 15 одсто, јер се недостатак компензује енормно великим увозом“, каже Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Слично тврде и они који се производњом и прерадом меса баве.

„Тридесетак динара повећана је и цена у малопродаји, а разлог је несташица свиња на домаћем тржишту. С једне стране, продавцима се не исплати увоз, јер нас свињетина из Хрватске, одакле товљенике највише увозимо, кошта 175 динара по килограму. С друге стране, у Србији је у последње време повећана потрошња свињетине због раста стандарда и имамо недовољно товљеника у односу на тражњу“, рекао је Петар Матијевић.

Стручњаци иначе упозоравају да је српски сточни фонд већ дуже време у кризи, да је опао и да то представља стални ризик за стабилност на тржишту.

 

 

(Курир.рс/Н1/Фото: АП, илустрација)

Можда ти се свиди

Оставите коментар