Почетна » Кинеска компанија која је власник Железаре остварила профит од 200 милиона евра, а грађани Србије јој доплаћују за гас

Кинеска компанија која је власник Железаре остварила профит од 200 милиона евра, а грађани Србије јој доплаћују за гас

од Други Пишу
0 коментар

Власник железаре у Смедереву, кинеска компанија ХБИС група, иако веома профитабилна, индиректно је добила државну помоћ од пар десетина милиона евра преко субвенционисане цене гаса, наводи Фискални савет у оцени предлога буџета.

„Нема економског оправдања да грађани Србије плаћају, на пример, трошкове поскупљења гаса компанији ХБИС ГРОУП (бивша Железара Смедерево) која гас плаћа око 30 милиона евра годишње – тим пре што је ово предузеће имало профит у 2021. од 200 милиона евра“, пише у оцени буџета.

Слично томе, нема економског оправдања ни да сви грађани, укључујучујући и сиромашне без прикључка за гас, плаћају рачуне појединаца који троше гас, међу којима има и оних са вишим животним стандардом и која таква помоћ објективно није потребна.

Интервенција државе је економски оправдана и фискално рационална само када се ради о предузећима која имају високе трошкове енергената и производе са домаће тржиште или у случају социјално угрожених домаћинстава.

Укупан буџетски трошак Владине политике субвенционисања цене гаса достићи ће барем 1,7 милијарди евра у 2023. години.

Уколико се сагледа структура домаће потрошње гаса, рачуница Фискалног савета је да ће од тог износа око милијарду евра представљати индиректну субвенцију за српска предузећа, око 450 милиона евра за топлане, док је око 250 милиона евра помоћ за домаћинства која имају прикључак за гас.

Нарочито проблематично је да трошкове поскупљења набавне цене гаса сносе сви порески обвезници уместо потрошача, оцењује Фисклани савет.

„Оправдања за овакву политику, попут оних да ће поскупљење гаса угрозити конкурентност српске привреде не стоје јер су цене гаса за конкуренте у Европи већ снажно повећане“, пише у оцени буџета.

Србијагас прави губитке пре свега због постојеће разлике између набавне и продајне цене гаса.

Након последњих корекција финалне цене гаса од нешто преко 20 одсто (девет одсто у августу 2022. године и додатних 11 одсто од јануара 2023. године) губици Србијагаса ће се наредне године умањити, али ће их и даље бити.

Фисклани савет упозорава да Влада треба да што пре отклони ову разлику у цени гаса нарочито јер се губитак Србијагаса најчешће покрива из републичког буџета.

ХБИС група је 2021. године била четврта најпрофитабилнија компанија у Србији.

Нова Економија

Можда ти се свиди

Оставите коментар