Почетна » Који су могући политички ефекти евентуалног изласка НИС из руског власништва?

Који су могући политички ефекти евентуалног изласка НИС из руског власништва?

од Жиг Инфо
0 коментар

Уколико власти у Србији не нађу решење, Нафтна идустрија Србија могла би да има проблема с увозом нафте будући да Европска унија намерава да уведе пакет рестриктивних мера којима се забрањује компанијама из ЕУ да обављају трансакције са руским државним компанијама, плус им није дозвољено ни пословање са субјектима у трећим земљама у којима послују санкционисане компаније у већинском руском власништву, што се односи на Србију.

Док медији незванично дознају да представници Србије разговарају о том проблему са Европском комисијом, председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић изјављује да је председник Србије Александар Вучић, мимо уставних овлашћења, иницирао процес национализације компаније НИС, у већинском власништву руског „Гаспрома“.

Како је додао у саопштењу Вучић то могао јавно да објави након избора.

Према Ђорђевићу, национализација НИС-а представља „само корак ка даљим економским санкцијама Русији“, а у целу трансакцију је укључена британска мултинационална корпорација „Шел“.

Он сматра да је „увођење Британаца у већинско власништво НИС-а након преузимања од Газпрома је цена подршке запада за Вучићев опстанак на власти“.

Јесу ли ове информације тачне или не, не одговара нам Душан Бајатовић, директор Србијагаса.

Али се може поставити питање какве би политичке последице могле бити после евентуалног увођења Британаца у овај посао, односно изласка Русије из НИС-а, по СПС и остале проруске партије на власти, али и на политичкој сцени.

Млађен Малешевић, члан Савета за буџет и финансије ЛСВ, партије која већ 14 година инсистира на раскидању енергетског споразума са Руском федерацијом, за Данас каже да је приватизација НИС-а била катастрофална грешка власти и да ће укидање руског монопола деловати на смањење утицаја прорутиновских снага, па и СПС.

– Највеће жртве овог лошег споразума су грађани Војводине, којима је отето велико рудно богатство. Надамо се да су информације о национализацији НИС-а тачне, и да је дошло време да се ова компанија врати нашој држави. Губитак потпуног монопола Русије у нашем енергетском систему, деловаће позитивно, како на економске токове, тако и на смањење утицаја пропутоновских снага, па и СПС, у нашој политици. И једно и друго биће веома добро за Србију и Војводину – каже Малешевић.

Он додаје да је ЛСВ спремна да преузме одговорност за даље упрвљање НИС-ом, с обзиром да је 95 одсто имовине овог предузећа у АП Војводини.

А Константин Самофалов, генерални секретар СДС Бориса Тадића, указује на то да Србија има већих проблема од теорија завере које се пласирају зарад остваривања јефтиних политичких поена на домаћој сцени.

– Као неко ко је руског порекла одговорно вам тврдим да су готово све тзв.проруске странке у Србији обични професионални Русофили, као и да их и сама држава Русија посматра као такве – објашњава Самофалов.

А Мирослав Паровић, председник Народног слободарског покрета наводи да је положај свих проруских снага у власти већ сад доведен у питање и нем адилеме да би избацивањем Русије са српског енергетског тржишта још додатно уништило потенцијал и потребу за тим снагама.

– Међутим, Вучић има велики страх од Русије јер је да би приграбио сву власт направио лични одос са Путином, а пошто је овај бивши КГБ агент то сви знају да се издаје скупо плаћају. Тако да је могуће непријатељ и преговарати са Путином, али не можес бити издајник – каже Паровић.

Упитан за ефекте евентуланог британског утицаја, он одговара да је поново активиран план из 2014. да Русија буде искључена и да на њено место уђу британске комапније.

– Британија је главни заговорник национализације руских компанија и имовине. Британци то сада промовишу свига у свету. Ту профитирају Амwериканци и Енглези а губе сви, а Вучић чува паре које су у британским банкама – тврди Паровић.

А економиста Бранко Павловић каже за Данас да би се позиција Србије, а не политичких странака, битно погоршала уколико би Србија променила став и кренула путем увођења санкција Руској федерацији.

– Докле год смо чврсто на позицијама да нећемо увести санкције немамо пробема. Као неко ко се бави привредним правом могу да вам наведем седам начина на које се може решити та претња могућих санкција које уводи ЕУ за комапније које су у већинском власништву Русије. То је изузетно лако решиво на више начина и без икаквог уплитања Шела или било кога другог. Али то све ако смо на позицијама неувођења санкција – каже Павловић.

Он не види да би позиција СПС на тај начин била уздрмана, али би бирачи другачије реаговали ако би они одустали од тога да се Русији не уводе санкције.

– Докле год је СПС чврсто на тој позицији, мислим да ће на овим изборима добити 30 одсто гласова више него на претходним – закључује Павловић.

Л. Валтнер  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар