Почетна » Ко направи торту са Пепа Прасетом, чека га КАЗНА

Ко направи торту са Пепа Прасетом, чека га КАЗНА

од admin
0 коментар

Због заштите ауторских права нико у Србији ускоро неће смети да продаје торте са ликовима познатих цртаних јунака: Пепа Прасета, Микија Мауса, принцеза Елзе и Ане, Сунђер Боба, Муње Меквина…

Хрватска компанија “Фани кејк фектори” Томислава Љутића, која је откупила права за коришћење појединих ликова из Дизнијевих цртаних филмова искључиво за торте, у Србију стиже најкасније у марту. Ова компанија је у Хрватској већ обавестила све посластичаре да је стављање одређених цртаних ликова на торте кршење ауторских права и да су они једина фирма у Хрватској која то право задржава. Исто обавештење могу очекивати и посластичари у Србији када “Фани кејк фектори” стигне у малопродајне ланце. То ће бити велики ударац за посластичаре и све оне који практично живе од продаје дечјих рођенданских торти са омиљеним цртаним јунацима.

– Ми смо посластичаре у Хрватској у доброј вољи замолили да престану да производе такве торте и да их продају. Нисмо желели да подигнемо толику буру око тога. Само желимо да се поштују наша права. Ми смо право на коришћење појединих ликова из Дизнијевих и других цртаних филмова регулисали уговором и за то платили. Зато смо обавештења послали као апел, али и да коришћење цртаних ликова није примерено. На исти начин покушаћемо да порадимо и на едукацији на тржишту Србије – објашњава Љутић.

У пракси то значи да цртане ликове на чије коришћење право има “Фани кејк фектори” не смеју да користе кондиторске компаније, посластичари, али и сви они који се баве кетерингом. Казне за кршење ауторских права које су за физичка лица и до 200.000 динара могли би да плате и они који у приватној режији праве торте по поруџбини. Све то, наравно, уколико их неко ухвати. Томислав Љутић је у Хрватској ангажовао адвокатску канцеларију која је слала обавештења и упозорења о кршењу ауторских права, након чега ће бити спроведена контрола поштовања закона.

– Ми ћемо после тога обавестити компанију „Дизни“ о ситуацији на тржишту и о проблемима са кршењем ауторских права, а компанија која је давалац лиценце, у овом случају „Дизни“, треба да одлучи како ће реаговати – објашњава за “Блиц” адвокат Данијел Антун Банић.

Казне

Казна за кршење ауторских права у Србији се креће од 50.000 динара до чак милион динара, а третира се и као кривично дело за које је запрећена казна затвора до три године. У Хрватској предвиђена казна је од 160.000 до 320.000 дина

Бојана Анђелић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар