Почетна » КОНАЧНО Решена дилема обрачуна плата мајкама које су с ПОРОДИЉСКОГ ОТИШЛЕ НА НОВО ТРУДНИЧКО

КОНАЧНО Решена дилема обрачуна плата мајкама које су с ПОРОДИЉСКОГ ОТИШЛЕ НА НОВО ТРУДНИЧКО

од admin
0 коментар

Не зна се ни ко пије, ни ко плаћа – општи је утисак новопечених мајки када се сусретну са новим Законом о финансијској подршци породици са децом. Ипак, једна група жена је посебно збуњена – мајке које су везале породиљско и нову трудноћу. Питање свих питања било је како ће се њима обрачунавати плата због оних фамозних 18 месеци.

– У случају да мајка рађа једно дете за другим, за друго породиљско одсуство обрачунаваће се у основици за обрачун накнаде зараде сва примања на која су плаћени доприноси у периоду од 18 месеци пре отварања другог трудничког. С обзиром на то да се и за време породиљског плаћају доприноси јасно је да и та примања улазе у основицу за обрачун – одговор је Сандре Козоморе Суботин, директорке Агенције за пословне услуге Козомора и председнице Удружења за превентивне и заштитне делатности Републике Србије.

Пластично преведено, ситуација је слична као и са првим породиљским одсуством – све што је мајка примала са доприносима до другог трудничког, а обухвата период од 18 месеци, биће обрачунато и подељено са 18.

Долази се до закључка да ће мајке примати исту накнаду као и на првом породиљском одсуству.

Подсећања ради, месецима се писало о проблематичном Закону који је изашао 1. јула. Највећа забуна настала је око рачунице накнаде, јер уместо 12 месеци, колико је било предвиђено старим Законом, сада у обрачун улази 18 месеци пре одласка мајке на породиљско одсуство.

Ако мајка није радила свих 18 месици пре породиљског, њена зарада је била значајно умањена, јер јој се број месеци које је радила, макар то било, рецимо шест, делило на 18, па су неке мајке биле осуђене на накнаду на породиљском од свега 900 динара.

С тим у вези, такви случајеви су новим Законом могући и због тога што није прописана минимална могућа накнада на породиљском, као што је то до тог 1. јула био случај.

Последњи нерешени случај био је управо статус мајки са спајањем два трудничка, односно породиљска одсуства, па би овим образложењем требало да је стављена тачка и на те нејасноће.

Н. Говоруша  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар