Почетна » Кривичне пријаве за лажне понуде за Роналдову траку

Кривичне пријаве за лажне понуде за Роналдову траку

од admin
0 коментар

 

Неколико особа којима се током ноћи између уторка и среде учинило забавним да направе шалу од хуманитарне акције по свој прилици имаће прилику да своје поступке објасне пред надлежним органима. Наиме, капитенску траку коју је прошле недеље незадовољан суђењем на утакмици Србија – Португал суперстар Кристијано Роналдо бацио на терен, узели су ватрогасци који су обезбеђивали меч, који су затим на онлајн платформи Лимундо у сарадњи са организацијом Заједно за живот организовали лицитацију у хуманитарне сврхе са намером да средства од продаје уплате за лечење шестомесечног Гаврила Ђурђевића из Крагујевца, који болује од спиналне мишићне атрофије и коме је за лечење потребно 2,5 милиона евра.

Аукција је наишла на велики одзив све до ноћи између уторка и среде када је неко одлучио да се нашали, пре свега са породицом малог Гаврила, па онда и са свима осталима, тако што су подигли понуђени износ до 1.280.000.170 динара или око 11 милиона евра.

Онлајн платформа Лимундо је јуче пре подне кренула у проверу налога са којих су стигле понуде и на крају поништили све понуде до износа од 6.001.148 динара (последња у тренутку писања текста) од стране корисника „бранко1618“, за коју су људи са ове платформе утврдили да је озбиљна понуда.

Милан Нићетин, шеф маркетинга Лимунда, за Данас каже да су од јуче ујутру проверавали све налоге, прво кроз свој систем верификације, а затим и телефонским позивима.

„Људи су се забављали иако се ради о хуманитарној акцији. Понуђач према прописима има обавезу да преузме артикл и ако то не уради може бити поднета кривична пријава. У стандардним понудама, ако неко понуди највишу цену, а одустане, користимо системе оцењивања, и са одређеним бројем негативних оцена закључамо налог. У овом случају вероватно ће наши адвокати поднети кривичну пријаву“, објашњава Нићетин додајући да нису могли раније да провере ове сумњиве понуде пошто се све дешавало током ноћи.

Према његовим речима, јасно је да се овде не ради о преварантима, већ особама које су одлучиле да се нашале са овом аукцијом.

Он такође истиче да су за ову аукцију увели посебну верификацију потенцијалног купца, где он мора да се јави људима са сајта и може да уђе у „бидовање“ тек када му налог буде одобрен.

Нићетин каже и да се платформа код ове, као и код других хуманитарних аукција, одриче провизије.

„Увек се одричемо провизије код хуманитарних аукција, пре свега код оних који нам се јаве, мада се некада деси да неко сам, без контактирања, постави предмет на аукцију па ни не знамо за њу“, истакао је Нићетин.

С правне стране, питање је да ли ће неко кривично одговарати за ове неумесне шале, јер је тешко доказати намеру преваре, сматра адвокат Владимир Бељански.

„На лицитацијама се обично прво положи депозит како би се обезбедила озбиљност. Код лицитација на онлајн аукцијама нема тог депозита, па онда постоји и ризик од оваквих ситуација. Мислим да ако неко поднесе понуду, а затим одустане, тешко може да се говори о превари. То је јако тешко доказати“, објашњава Бељански.

На крају, 2. априла у 9.39 сати знаће се ко је купио капитенску траку Кристијана Роналда, за коју се многи надају да би баш он могао бити купац, и уједно учинити једно велико и хумано дело.

М. Обрадовић     Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар