Почетна » Влада смањила акцизе на бензин за 20 одсто, ограничава цену гаса

Влада смањила акцизе на бензин за 20 одсто, ограничава цену гаса

од Други Пишу
0 коментар

Влада Србије усвојила је Уредба о привременој мери ограничавања цене гаса, а донета је и Одлука о привременом смањењу акциза на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 20 одсто. Такође, важење уредбе о ограничавању цена горива продужила је до 31. јула, а привремено је забранила извоз евродизела ЕН 590.

На седници је усвојена Уредба о привременој мери ограничавања цене гаса и надокнади разлике у цени природног гаса набављеног из увоза или произведеног у Републици Србији у случају поремећаја на тржишту природног гаса.

Услед глобалног поремећаја на тржишту природног гаса и наглог скока цене тог енергента у читавој Европи, субјекти који обављају делатност снабдевања и снабдевања на велико природним гасом, принуђени су да овај енергент увозе по вишеструко вишој цени од цене из новембра 2021. године. Ова уредба има за циљ да се отклоне последице скока цене тог енергента, ублаже последице енергетске кризе и заштите привреда и грађани који су упућени на његово коришћење, као и да се обезбеди нормално снабдевање свих потрошача и овим субјектима обезбеди право на надокнаду разлике, наводи се у саопштењу.

Уредба о ценама горива продужена до 31. јула

Влада је усвојила и измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте, којом се ограничење продужава до 31. јула текуће године.

Имајући у виду глобални поремећај на тржишту нафтних деривата и енергетску кризу у свету, Влада је донела Одлуку о привременој забрани извоза евродизела ЕН 590 у циљу спречавања несташице и обезбеђивања сигурног снабдевања тржишта овим дериватом.

Доношењем поменуте мере, биће спречене могуће штете по привреду и грађане Србије.

Привремено смањење акциза на деривате нафте

Због повећања произвођачких цена деривата нафте у претходном периоду, а у циљу очувања макроекономске стабилности и стандарда грађана и неометаног снабдевања тржишта дериватима нафте, на седници је донета Одлука о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља за 20 одсто.

Ова одлука примењује се почев од 1. јула 2022. године закључно са 31. јулом 2022. године.

Поједностављена процедура за производњу енергије

Влада Србије је усвојила и измене и допуне Уредбе о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача и снабдевача електричне енергије, чиме је додатно поједностављена процедура за производњу енергије за сопствене потребе из ОИЕ.

Изменама ће бити омогућено додатно скраћивање процедура и смањење трошкова за купце-произвођаче који целокупну произведену електричну енергију користе само за сопствену потрошњу, и не испоручују вишак енергије у преносни, дистрибутивни, односно затворени дистрибутивни систем.

У овом случају, грађани или привредни субјекти са статусом купца-произвођача дужни су да снабдевачу поднесу захтев за закључење уговора о потпуном снабдевању или уговора о снабдевању са унапред одређеним количинама електричне енергије за сваки обрачунски период током периода снабдевања, чиме је процедура за ову категорију додатно поједностављена, стоји у саопштењу.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар

17 + eight =