Почетна » Лимун кошта као шницла

Лимун кошта као шницла

од admin
0 коментар

Цитруси ове сезоне достижу астрономске цене. Аргентински се нуди и за 350 динара

ОВЕ сезоне јужно воће на нашем тржишту достиже астрономске цене! За куповину лимуна у неким радњама и на тезгама треба издвојити и невероватних 350 динара, готово колико кошта и килограм свежег меса! Банане се „држе“ на око 150, поморанџе до 200, грејпфрут 250, а киви достиже и 300 динара за килограм.

Продавци за тезгама објашњавају да је то уобичајено повећање цена, услед смене сезона бербе на Медитерану и у прекоокеанским земљама. А сваки мањак робе на тржишту подиже цену. На наше тржиште лимун, иначе, најчешће стиже из Турске и Грчке.

Разлог за овако високу цену цитруса је, како кажу на пијаци „Зелени венац“, несташица јужног воћа у Европи, па се увози из Латинске Америке, тачније из Аргентине, а цену додатно подиже скуп транспорт.

– У овом тренутку лимун се за наше потребе набавља из далеких земаља, попут Аргентине – кажу у једном трговинском ланцу у Београду. – На малопродајну цену утичу висока набавна цена и цена транспорта. Дефицит овог агрума је општеприсутан и карактерише га висока цена на целом тржишту. Приликом сваке смене бербе лимуна дође до поремећаја на тржишту, а тиме и несташице и драстичног скока цена. Високе цене ће остати све док не стигне лимун за продају из нашег даљег окружења, мисли се, пре свега, на Турску и Грчку.

Стручњаци истичу да је кретање цена воћа и поврћа условљено, пре свега, временским условима, који могу да утичу на принос одређене сорте, што касније изазива поремећаје у односу понуде и тражње и коначно утиче на цену на тржишту. Овогодишња цена лимуна условљена је чињеницом да је Аргентина, која је највећи произвођач лимуна на свету, имала слабију сезону.

Лимун, поморанџе, банане, иначе, најскупљи су у престоници и у Новом Саду, а јужно воће најповољније је пазарити на југу земље, показују извештаји са пијаце.

ДАЛЕКО ЛИМУН, поморанџе, мандарине, грејпфрут, сви цитруси на наше тржиште у сезони јесен-зима стижу из Италије, Грчке, Турске, Шпаније, али и из Израела, Кипра, а у летњој сезони допремају се из Јужне Америке, Аргентине и Уругваја. Банане углавном стижу из Еквадора и Колумбије, а егзотично воће, попут авокада, манга или папаје из тропског појаса Азије и Јужне Америке.

Д. М.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар