Почетна » ЛОПОВИ: У име радника ИМТ опљачкали државу за 320 милиона динара!

ЛОПОВИ: У име радника ИМТ опљачкали државу за 320 милиона динара!

од admin
0 коментар

Пореска управа од 800 бивших радника ИМТ тражи око 72 милиона солидарног пореза на име исплаћених заосталих зарада иако радници нису примили ни динара

БЕОГРАД – Од 800 бивших радника Индустрије машина и трактора (ИМТ) Пореска управа тражи да плате око 72 милиона динара солидарног пореза на заостале исплаћене зараде у вредности од око 320 милиона динара, а које они, како тврде, никада нису добили.

Радници су иначе јула прошле године, након гашења производње у ИМТ, завршили на бироу рада.
– Пореска је у октобру ове године радила контролу у фабрици, након које је сваком од радника ИМТ упутила захтев да плате између 85.000 и 100.000 динара солидарног пореза – тврди Петар Грбић, бивши председник Индустријског синдиката у тој фабрици, и додаје да су запослени прошле године пристали на социјални програм, а ИМТ им је остао дужан 12 зарада.

Ugašena proizvodnja... IMT zaposlenima duguje 12 zarada

Угашена производња… ИМТ запосленима дугује 12 зарада

Где су паре

– Део тих дугова такође су и јул, август и септембар прошле године. За тај период нисмо добили ни динара ни од ИМТ, ни од државе, а управо нам за та три месеца Пореска управа тражи да платимо солидарни порез на наводне исплате по раднику у износу од 400.000 до 500.000 динара! Све колеге с којима сам се чуо потврдиле су ми да су добиле исти порески захтев – каже Грбић и додаје да су им у Пореској управи у Земуну потврдили да је неко из ИМТ њима доставио потврду да је сваком раднику уплаћено између 400.000 и 500.000 динара, што је и био основ за солидарни порез.
– У мом случају пише да сам за та три месеца примио 470.000 динара и да на основу тога морам да платим 92.000 динара пореза. Ми немамо хлеба да једемо, а они од нас сад траже да платимо порез на новац који нисмо очима видели. Тражимо од надлежних институција да утврде где је завршио новац који је наводно уплаћен радницима – каже Грбић и додаје да сваки од радника ИМТ у стечајном поступку потражује између 700.000 и 1,1 милион динара за неисплаћене зараде.

Директор у ромингу

Последњи директор ИМТ Зоран Радосављевић, који је био на челу фабрике у спорном периоду за који Пореска управа терети раднике за порез, избегао је да одговори на питања о овом случају.
– Одавно нисам директор. Нисам у земљи 10 до 15 дана и немам никакву информацију. Не знам шта се дешава – рекао је Радосављевић пре него што је прекинуо везу. Из Агенције за приватизацију и Пореске управе нисмо током викенда успели да добијемо објашњење како је дошло до тога да се од радника тражи да плате порез на новац који им није исплаћен.

Стечајни управник
САСТАНАК У ПОРЕСКОЈ

Ни стечајни управник Миодраг Петровић није био вољан да објасни како је дошло до тога да бивша фирма ували раднике у невољу.
– Заказао сам састанак у надлежној филијали Пореске управе, али нисам овлашћен да дајем изјаве. Обратите се Агенцији за приватизацију – рекао је Петровић.

Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар