Почетна » Малина још без цене: Произвођачи кажу да на ниже од 350 динара по килограму неће пристати

Малина још без цене: Произвођачи кажу да на ниже од 350 динара по килограму неће пристати

од Други Пишу
0 коментар

Малинари из ариљског Удружења „Виламет“ још чекају да хладњачари одговоре која је откупна цена тог воћа, али према досадашњим изјавама хладњачара, цена од тражених 350 динара по килограму највероватније неће бити могућа, пишу данас Вечерње новости.

Произвођачи тврде да на ниже од 350 динара по килограму неће пристати.

С друге стране, трговци напомињу да је куповна моћ опала у Европи и да је тај износ тешко реализовати.

Представник Удружења „Виламет“ Милета Пилчевић рекао је Новостима да је произвођачима потребна информација колико ће новца бити издвојено за откуп, како би знали да ли да улажу у ову сезону и како би спречили потенцијалне губитке и могуће манипулације.

Према речима Добривоја Радовића из Удружења произвођача малинара, аргумент хладњачака да нема потражње за тим воћем побија статистике за период од октобра прошле године до јануара, јер подаци кажу да је извесно 78.000 тона замрзнуте малине.

„Током 2023. године произведено је око 50.000 тона, а разлику представља малина из 2022. године“, рекао је Радовић.

Он предвиђа да ће род у овој години бити мањи.

„Много је малине повађено, плантаже су уништене због лоше откупне цене 2023. године, па због истог разлога нису урађене агро-техничке мере заштите“, рекао је Радовић додајући да су се малинари суочавали и са елементарним непогодама.

Према његовим речима, 350 динара по килограму „црвеног злата“ је једина прихватљива цена на основу економске рачунице која обухвата дневнице, ђубриво, хемију и заштиту рода.

Уколико хладњачари понуде ниже произвођачи неће брати малину.

Како каже Бранимир Ивовић из једне грочанске хладњаче, откупна цена малине још није дефинисана, али према тренутно стању ствари замисао да она буде 350 динара по килограму, јесте најмање могућа.

Куповна моћ је опала у Европи, тако да нема више интересовања за српску малину, па се зато нуде ниже цене, од 200 до 250 динара по килограму, тврди он.

„Волео бих да се плати дупло. Разумем да су произвођачима скупи инпути и да цена није као пре, али и нама су трошкови већи. Која год цена буде понуђена биће мач са две оштрице“, поручио је Ивовић.

Foto N1

ФоНет, Новости/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар