Почетна » Малинари затварају путеве

Малинари затварају путеве

од admin
0 коментар

Произвођачи „црвеног злата“ од петка у новим протестима. Најавили „поход“ и на откупна места и хладњаче

ПОСЛЕ протеста упозорења одржаног у суботу у Ариљу, уједињени произвођачи „црвеног злата“ из целе Србије најавили су да ће у петак 23. јуна обуставити бербу и кренути у блокаде откупних места, хладњача и саобраћајница. Представници 54 удружења, окупљени у Асоцијацији „Малинари Србије“, позвали су надлежне да до истека овог рока „уразуме извознике и монополисте“ и омогуће откуп новог рода по тржишној цени.

– Упутили смо допис министарствима пољопривреде, привреде и финансија, трговине, председнику државе и царини, апелујући да се избегне радикализација протеста. За неколико дана почеће брање највећих количина овогодишњег рода, а у случају да држава дозволи пљачку, малину нећемо поклањати и она неће завршити у хладњачама – наглашава Добривоје Радовић, председник Асоцијације. – Од свих локалних самоуправа, где се малина гаји, затражили смо одржавање ванредних скупштинских седница, јер желимо да знамо ставове локалних власти о покушају пљачке њихових грађана.

На протесту упозорења у Ариљу окупило сеоко 1.000 малинара из свих удружења, а подршку пољопривредницима дали су и поједини синдикати, али и студентске организације. Локална власт у светској престоници „црвеног злата“ такође је затражила да се надлежна министарства укључе у решавање „монопола у откупу и извозу малине“. Навели су и да садашња цена од 100 до 120 динара није тржишна, већ је то „резултат договора монополиста да опљачкају милионе евра на штету произвођача“.

НЕДИМОВИЋ: ПРЕВИШЕ ПОД ЗАСАДИМА

МИНИСТАР пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће сутра разговарати са представницима произвођача малине. Он је нагласио да су површине под засадима значајно увећане и да је дошло до поремећаја на тржишту.

– Министарство не може да одређује цену, али преко инспекцијских органа и независних тела може да реагује на терену – рекао је Недимовић.

Н. ЈАНКОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар