Почетна » На тржишту ЕУ влада несташица дизела: Шта то значи за цене у Србији

На тржишту ЕУ влада несташица дизела: Шта то значи за цене у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Од јуче су на снази веће акцизе на нафтне деривате, а шта ће то значити када будемо сипали гориво на пумпама? Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић за РТС каже да су велепродајне цене нешто више, а да су цене у малопродаји у складу са Уредбом Владе до следећег петка. Истиче да је за тржиште врло битно да стабилност снабдевања не буде угрожена лимитирањем марже.

Цена сирове нафте од септембра расте и у протекле две седмице је барел износио око 95 долара, што је највиши ниво од почетка године.

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија, каже да у Србији, као и у региону дизела има довољно, али да смо мање отпорни на поремећаје.

„Уколико дође до неког поремећаја, те резерве су врло лимитиране и тешко можемо очекивати да било ко може тако брзо и лако да надокнади недостајући дизел. Тако да су важне националне залихе, које могу да помогну у таквим ситуацијама да се премости. Засад нема поремећаја и поремећаји се свакако не могу најављивати“, рекао је Мићовић за РТС.

Напоменуо је да је држава по разним основама повећала залихе – имамо обавезне резерве деривата нафте, имамо Републичку дирекцију за робне резерве, имамо оперативне резерве нафтних компанија, а оне су на вишем нивоу него што су раније биле.

Међутим, како каже, залихе никада нису довољне, а с друге стране, ако претерате у формирању залиха, онда је то мало прескупо, па наводи да треба наћи прави баланс.

„Међународна агенција за енергетику је заправо после три квартала констатовала да ће 2023. заиста бити знатно већа потражња за нафтом и укупна потрошња ће бити на рекордних скоро 102 милиона барела на дан. И то нико није очекивао да ће се десити 2023. година, али ево, остварује се“, рекао је он.

Како је истакао, неки извори кажу да ће ОПЕК наставити и идуће године да смањује производњу.

„Они ће се трудити да одрже цену, ја мислим на овом нивоу, управо сад је 92-93 долара по барелу, јер уколико цена буде преко 100 долара по барелу, то ће знатно утицати на потрошњу. То не иде никоме у прилог. Није само понуда нафте нестабилна, него и потражња врло флуктуира“, закључио је Мићовић.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/

РТС/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар