Почетна » НАФТАШИ СЕ ДОСЕТИЛИ Гориво све скупље, али ноћу појефтини

НАФТАШИ СЕ ДОСЕТИЛИ Гориво све скупље, али ноћу појефтини

од admin
0 коментар

Од марта на српским бензинским пумпама цене стално расту. За два и по месеца цена нафте је „нарасла“ девет динара, а бензин скочио за око шест.

Цене нафтних деривата на бензинским пумпама у Србији и даље благо расту. Протеклих седам дана и бензин и дизел су поскупели за два до три динара, док је ТНГ појефтинио на већини пунионица за приближно исти износ, пишу „Вечерње новости“.

Од почетка марта, до када су цене на нашим пумпама ишле надоле, па до данас, бензин је поскупео за шест-седам, а дизел за девет динара по литру. Тако је цена дизела у уторак била од 132,6 до 143,50 динара, бензина од 129,7 до 133,5 а ТНГ од 57,9 до 133,5 динара.

“То је последица раста цена сирове нафте на тржишту”, каже Небојша Атанацковић, председник удружења АД „Нафта“.

“Барел је достигао цену од 50 долара, а 20. јануара коштао је око 28, па је разумљиво што је раст цена на светском тржишту утицао на цену горива у Србији. Ипак, не у оној мери у којој она скаче у свету”, опбјашњава он.

Наравно, објашњава Атанацковић, на цену знатно утиче и акцизна политика државе. Код нас је, за разлику од већине земаља у Европи, акциза на дизел и бензин изједначена, па је дизел скупљи од бензина.

“Већина држава, да би смањила трошкове транспорта и пољопривреде, има нижу акцизу на дизел, што код нас није случај”, каже Атанацковић.

Зато велике проблеме имају власници бензинских пумпи у пограничним крајевима према Македонији и БиХ, на чијим пумпама је литар горива јефтинији и до 30 одсто него код нас.

Иначе, у борби за сваког купца, све нафтне компаније на нашем тржишту довијају се на разне начине.

Уводе се попусти и до седам динара по литру горива за куповину, на пример, од 22.00 до седам ујутро. Све популарније су такозване лојалити картице којима се верни купци награђују нижом ценом од три до пет динара по литру. Добијају се и наградни бодови који углавном служе за куповину друге робе на бензинским пумпама.

Занимљиво је да су тренутне цене горива и даље ниже него прошле године у овом истом периоду, и то за више од пет динара! То је потврда тезе да на нашу цену горива, коју на крају плаћају потрошачи на пумпама, много мање утиче цена сирове нафте на светским берзама од акцизне и пореске политике.

И Томислав Мићовић из Удружења нафташа наводи да никада цена код нас не прати светски раст један према један, пре свега због тога што у цени горива Србија има веома велики удео државног захватања. Много већа државна захватања по литри горива у нашој земљи него у земљама у региону коштају не само грађане већ и државу.

Да ли ће цена сирове нафта на светским тржиштима расти или не, зависиће умногоме од састанка земаља чланица ОПЕК, који 2. јуна почиње у Бечу.

 

(alo.rs)

Можда ти се свиди

Оставите коментар