Почетна » Наставља се штрајк у „Гоши“, радници најављују радикализацију блокадом фабрике

Наставља се штрајк у „Гоши“, радници најављују радикализацију блокадом фабрике

од admin
0 коментар

Радници „Гоше“, који су дуже од четири месеца били у генералном штрајку, одлучили су да наставе штрајк и најавили су радикализацију протеста тако што ће извести виљушкаре испред Управне зграде како нико не би могао да уђе у круг фабрике.

Радници су остали при захтеву да им прво буде исплаћен део заосталих дуговања, а тек онда да се врате у производне погоне.

Председник Штрајкачког одбора Милан Вујичић рекао је агенцији Бета да ће радници сутра извести виљушкаре испред Управне зграде, како нико не би могао да уђе у круг фабрике и додао ће наредне недеље размотрити да ли ће наставити и штрајк гладју.

Вујичић је рекао да није било договора између радника и директора Милутина Шћепановића о исплати новаца радницима.

– Директор је изашао пред раднике и рекао да нема новца и да морамо да почнемо да радимо – рекао је Вујичић и додао да радници најпре траже да им се исплати део заосталих дуговања, па ће вратити у фабрику.

Према његовим речима, представници железаре из Смедерева која је у власништву кинеског Хестила били су данас у Гоши, али није постигнут коначан договор о продаји вагона.

– Они ће наредних дана известити Гошу да ли и желе да купе вагоне – рекао је он.

Представници радника Гоше из Смедеревске Паланке и Министарства привреде договорили су јуче да држава репрограмира дугове фондовима и да помогне тој фабрици да обезбеди послове са железаром у Смедереву, а преко компаније Југоимпорт СДПР са Ираном.

Министар привреде Горан Кнежевић рекао је јуче да је држава је спремна да направи репрограм дугова према Фонду за развој и Пореској управи, али тек када Гоша почне да ради, када се радници врате на посао и када фабрика буде могла да гарантује испоруку добављачима.

Радници Гоше су већ готово четири месеца у штрајку, а преговори су почели 20. јула.

Производња је обустављена због неисплаћених зарада од 2014. године, неповезаног радног стажа и неоверених здравствених књижица.

Гоша запошљава 358 људи и била је у власништву словачке фирме ЖОС која је продала кипарској компанији Лиснарт за 4,2 милиона евра.

Бета , РТС/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар